Gös fylld med kräftfärs

NYHET
Gös fylld med kräftfärs

Gös fylld med kräftfärs

31 ingredienser

1 h

Emanuel Tärnqvist gästar Nyhetsmorgon och bjuder på gös fylld med kräftfärs tillsammans med en lyxig kräftsås.

Ingredienser

portioner

Fisk och fyllning

  • 200 g kräftkött, plockat
  • 1 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 2-3 kvistar färsk timjan, repade blad
  • 1 citron, rivet skal
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 2 gösfiléer, urbenade och skinnade [ca 600–700 g totalt]

Kräftsås

  • 100 g smör
  • ca 1 kg kräftor, skalen
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 hel vitlök, delad på mitten
  • 2 stjälkar stjälkselleri, grovhackade
  • 1 morot, grovhackad
  • 1 fänkål, grovhackad (liten)
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 g saffran
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 2 stjärnanis
  • 1 krm vitpepparkorn
  • 1 vaniljstång, delad och urskrapad (frö + stång)
  • 2 dl cognac (plus lite extra till att smaka av på slutet)
  • ca 75 cl torrt vitt vin
  • 1 l vispgrädde
  • 1 apelsin, zest och juice (smaka av och tillsätt lite åt gången)
  • salt

Servering

  • färska örter
  • grönsaker (t.ex. lättkokt sparris)
  • potatispuré (eller kokt potatis)

Gör så här

Fisk och fyllning

  1. Mixa kräftköttet och ägget slätt i en mixer.
  2. Tillsätt lite grädde i taget under fortsatt mixning tills du får en slät och fluffig färs.
  3. Smaksätt med finhackad timjan, citronzest, salt och svartpeppar.
  4. Lägg ena gösfilén med skinnsidan ner, bred ut färsen jämnt ovanpå och täck med den andra filén.
  5. Ställ svalt tills det är dags för tillagning.

Kräftsås

  1. Hetta upp en stor kastrull och smält smöret.
  2. Lägg i kräftskalen och rosta dem hårt under omrörning så att de får en djup röd färg och doftar nötigt.
  3. Tillsätt schalottenlök, vitlök, selleri, morot och fänkål.
  4. Låt fräsa några minuter tills grönsakerna mjuknar.
  5. Rör ner tomatpuré, saffran, paprikapulver, cayennepeppar, fänkålsfrö, stjärnanis, vitpeppar samt vaniljstång och vaniljfrön.
  6. Låt fräsa i ytterligare 2 minuter.
  7. Häll på cognacen och flambera försiktigt (eller låt alkoholen koka bort utan att flambera).
  8. Tillsätt vinet och låt reducera till hälften.
  9. Koka ihop.
  10. Slå på grädden och låt såsen småkoka på låg värme i ca 20–30 minuter.
  11. Sila av såsen genom en finmaskig sil och pressa ur all vätska ur skalen.
  12. Smaka av med salt, eventuellt lite extra cognac och apelsinsaft. Tillsätt lite apelsinsaft i taget så att det inte tar över.
  13. Sätt ugnen på 150 grader.

Fisk och fyllning forts.

  1. Lägg den fyllda gösen i en smord ugnsform och täck lätt med smörpapper eller folie.
  2. Tillaga i ugnen till innertemperaturen är 48 grader (ca 15–20 minuter beroende på tjocklek).
  3. Låt vila några minuter innan servering.

Servering

  1. Skär fisken i vackra bitar.
  2. Lägg upp på varma tallrikar och ringla över den silkeslena kräftsåsen.
  3. Garnera gärna med några färska örter eller små grönsaker (t.ex. lättkokt sparris).
  4. Servera gärna med en smörig potatispuré eller kokt potatis.

Du kan förbereda kräftsåsen dagen innan för att intensifiera smakerna.