Pilgrimsmussla med serranoskinka

Pilgrimsmussla med serranoskinka
Foto: Tv4

Pilgrimsmussla med serranoskinka

Av: Görel Crona

Från: Klockan nio hos stjärnorna

11 ingredienser

30 min

Serveras med en grön mojo.

Gör mojosåsen en dag före den serveras.
Servera gärna rätten tilsammans med ett ostrån eller tunt rostat bröd.

Görel bjöd även på
Tunn oxfilé i vitlök och persiljesås
Spansk ostkaka

Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

musslor

  • 8 pilgrimsmusslor
  • smör
  • svartpeppar (efter smak)
  • salt (efter smak)
  • 8 serranoskinka, tunna skivor

Mojo

  • 4 klyftor vitlök
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • salt (efter smak)
  • 0,5 dl olivolja
  • vitvinsvinäger (efter smak)
  • 1 tsk kummin

Gör så här

Mojo

  1. Krossa 4 hela vitlöksklyftor i en mortel.
  2. Tillsätt färsk koriander och stöt tillsammans med vitlöken.
  3. Häll i 1 tsk kummin och stöt i morteln.
  4. Rör ner en halv dl olivolja.
  5. Blanda i morteln tills såsen blir krämig.
  6. Häll över i en skål och salta efter smak.
  7. Häll i vitvinsvinäger.
  8. Låt stå under lock i rumstemperatur i cirka ett dygn.

Pilgrimsmusslor

  1. Smält rejält med smör i stekpannan.
  2. Lägg i pilgrimsmusslorna.
  3. Salta och peppra försiktigt. Låt musslorna bara bli svagt gyllengula och vänd sida.
  4. Salta och peppra lite försiktigt igen.
  5. Lägg pilgrimsmusslorna på fatet, häll över mojo, garnera med 2 tunna skivor serranoskinka och ett ostrån eller tunt rostat bröd.

Vintips
Santa Carolina Semillion art nr 6666