Gondolens löjromsservering

Foto: Gondolen
Gondolens löjromsservering
14 ingredienser
1 h
Dags att fira helg? Då tycker jag du ska testa Gondolens löjromsservering, det kan bli en riktig succé!
Vintips: 2022 Soalheiro Alvarinho. Artnr: 74935, pris: 139:-
Ingredienser
Luftig potatispuré
- 300 g mandelpotatis
- 1 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 100 g smör, rumstempererat i små kuber
- salt
Stek bröd och brynt smör
- 2 skivor formfranska, i små kuber, ca 1x1 cm
- 100 g smör, rumstempererat i små kuber (extra till stekning)
- 1 citron
Servering
- 1 rödlök, hackad
- dill, hackad
- 50 g gräslök, hackad
- Kalix löjrom (30 g per person)
- citronskal
- svartpeppar
Gör så här
Luftig potatispuré
- Skala och koka mandelpotatisen i saltat vatten.
- När potatisen är mjuk så pressa eller passera den genom en potatispress.
- Värm mjölk och grädde i en kastrull och blanda med den pressade potatisen och rumstempererat smör.
- Smaka av med salt. Purén bör vara lösare än en traditionell puré, men inte för rinnig.
- Om du har en sifon så häll purén i den och ladda med en patron. Håll varm i ett vattenbad på 50 grader. Har du ingen sifon så håll purén varm på spisen.
Stek bröd och brynt smör
- Stek brödkuberna i smör tills de blir gyllenbruna. Låt dem sedan vila på hushållspapper för att dränera överflödigt fett och behålla sin krispighet.
- Värm 100 g smör i en panna tills det blir brynt och nötigt i doften.
Servering
- Använd en stansring/form för presentation om det finns tillgängligt. Om inte, ingen fara – det kommer bli lika gott ändå!
- Placera stansringen centralt på serveringsskålen/tallriken.
- Fyll först med brödkuber, följt av rödlök, dill och gräslök.
- Spruta eller skeda försiktigt i potatispurén (antingen direkt eller via sifon).
- Toppa med löjrom, citronzest, svartpeppar och ringla över brynt smör.
- Servera direkt, gärna med sked, och njut!