Gnocchi alla vongole

NYHET
Gnocchi alla vongole
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Gnocchi alla vongole

8 ingredienser

1 h 30 min

"En variant på pasta vongole fast med gnocchi. Du kan så klart göra egen gnocchi men det går också bra att köpa färdig. Den här rätten är fantastiskt god, lite lyxig och framför allt lagar du den på bara några minuter." /Louise Johansson

Ingredienser

portioner
  • 1 förp hjärtmusslor
  • 4 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 dl vitt vin ( av god kvalitet)
  • 500 g gnocchi (av god kvalitet)
  • 2-2 dl pastavatten
  • 1-2 tsk citronsaft
  • 50 g citrontimjan (kan bytas mot persilja)

Gör så här

  1. Lägg musslorna i saltat vatten (det ska vara lika salt som havet) i ca 15 minuter.
  2. Ta upp musslorna och lägg dem i ett nytt bad med saltvatten i ca 15 minuter.
  3. Gör om processen tills vattnet är helt klart. Låt musslorna ligga minst en timme i sista badet.
  4. Koka upp saltat vatten i en kastrull.
  5. Fräs vitlök och citrontimjan i olja i 2 minuter på medelvärme. Lägg i musslorna och häll på vitt vin. Koka tills musslorna öppnar sig, ca 1 minut.
  6. Lägg upp musslorna på ett fat.
  7. Koka gnocchin 3 minuter kortare än beskrivningen på förpackningen.
  8. Ta upp gnocchin med en hålslev och lägg ner dem i musselbuljongen. Fyll på med lite pastavatten i taget och slunga pastan mot pannans kant så du får in så mycket luft som möjligt i såsen. Detta kallas mantecare och gör att såsen blir krämig och emulgerar.
  9. Häll tillbaka musslorna och vänd runt i såsen. Smaksätt med citronsaft.
  10. Lägg upp på tallrikar och strö över citrontimjan.