Glutenfritt bananbröd med jordnötsfrosting

33 röster
70 m
8-10
Bananbröd med jordnötsfrosting
Foto: Kamilla Jönvik

Enkel, saftig och vegansk kaka med festlig jordnötsfrosting – perfekt till fikat! Själva kakan har inget tillsatt socker och kan faktiskt även ätas till frukost. Bananerna får gärna vara brunfläckiga, då är de riktigt mogna och söta. 

Tips: Gör snabbt och enkelt eget glutenfritt havremjöl genom att mixa glutenfria havregryn i en matberedare eller blender!

Visa mer
70 m
8-10

Du behöver

Bananbröd:

  • 5 bananer, mogna mellanstora
  • 3 msk kokosolja
  • 1 dl sojadryck (eller annan växtbaserad mjölk)
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk vaniljpulver (eller extrakt)
  • 6 dl havremjöl
  • 4 msk chiafrön
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl ev hackade valnötter
  • 4 msk mörka chocolate chips (eller hackad mörk choklad, valfritt)
  • 1 tsk kokosolja, till formen
  • 2 msk havregryn, till formen

Frosting:

  • 1 dl cashewnötter
  • 0,75 dl jordnötssmör
  • 0,5 dl agavesirap (eller lönnsirap)
  • 3 msk vatten
  • salt (en knivsudd)

Topping:

  • 1 msk mörk choklad, riven
  • 1 msk hackade valnötter
  • ev Ätbara violer
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Förbered frostingen: Blötlägg cashewnötterna i en skål med vatten som täcker nötterna.
  2. Sätt ugnen på 180 grader. Om kokosoljan är fast så kan du enkelt smälta den medan ugnen värms. Sätt isåfall in en brödform (som rymmer ca 1,8 liter) med kokosoljan och ta ut när oljan smält.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  4. Mosa bananerna med en potatisstomp eller gaffel i en separat skål. Häll i den smälta kokosoljan samt övriga våta ingredienser och blanda med en slickepott. Häll i de torra ingredienserna och blanda.
  5. Smörj formen och bröa med havregryn (det behöver inte vara helt perfekt!). Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter tills ytan är gyllenbrun och en sticka/tandpetare kommer ut torr.
  6. Medan kakan är i ugnen, gör frostingen: Mixa ingredienserna tills den är slät. Beroende på hur tjockt jordnötssmöret är så kanske du behöver tillsätta lite mer vatten för att få mixern att köra runt. Tillsätt dock lite i taget, vi vill att frostingen ska vara tjock och krämig. Ställ i kylskåpet. (Om du inte vill använda cashewnötter så kan du röra ihop endast jordnötssmör och halva mängden sirap, frostingen blir dock lite rinnigare och inte så vit o fluffig.)
  7. Låt bananbrödet svalna helt. Bred jordnötsfrostingen över och dekorera med riven choklad och hackade valnötter. Ätbara violer är vackert och valfritt!

laddar fler recept...

Laddar fler recept...