Glutenfria havrescones

20 röster
30 m
8 scones
Glutenfria havrescones
Foto: Kamilla Jönvik

Enkla scones som du rör ihop på några minuter – glutenfria och veganska! Receptet ger 8 scones, oftast lagom till 4 portioner. Marmeladen görs på ett kick med endast två ingredienser och behöver ej kokas! 

Tips: Gör snabbt och enkelt eget glutenfritt havremjöl genom att mixa glutenfria havregryn i en matberedare eller blender!

Visa mer
30 m
8 scones

Du behöver

Scones:

  • 8 dl havremjöl
  • 2 dl mandelmjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 msk psylliumhusk (även kallat psylliumfröskal)
  • 2 msk chiafrön eller linfrön
  • 4 dl sojamjölk eller annan växtbaserad mjölk
  • 4 msk kokosolja, kylskåpskall

Topping:

  • 2 tsk sojamjölk eller annan växtbaserad mjölk
  • 4 msk solrosfrön och/eller pumpafrön

Marmelad:

  • 2 apelsiner
  • 5 torkade fikon
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Förbered marmeladen: skär bort fikonens hårda kvistar, skär fikonen i småbitar och lägg i en skål. Skär av skalet från apelsinerna, skär apelsinerna i klyftor och kärna ur. Lägg apelsinklyftorna i fikonskålen och blanda runt. Låt stå och dra medan du gör sconesen.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Rör snabbt ihop alla ingredienserna till degen, allra enklast går det i en matberedare men det går också för hand - finfördela då kokosoljan snabbt med händerna i mjölet, vi vill inte att kokosoljan smälter helt. Låt degen vila 10 minuter, psylliumfröskalen binder då fukt och gör degen fastare och smidigare att arbeta med. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, häll ut degen och dela i åtta lika delar. Forma, med lätt fuktade händer om det behövs, åtta scones som är ca 1,5 cm höga. Pensla med lite sojamjölk och fördela sedan fröna på toppen, tryck lätt så att de fastnar. Baka mitt i ugnen i 16-18 minuter tills gyllenbruna. Låt svalna något på galler.
  4. Gör klart marmeladen: Kör i matberedare eller mixer tills marmeladen är så pass slät som du önskar. Marmeladen håller några dagar i kylskåp.
  5. Servera de ljumma sconesen tillsammans med marmeladen.
13 september 2019

Laddar fler recept...