Glutenfri lökpaj

Glutenfri lökpaj
Foto: Jessica Frej
Jessica Frej
Jessica Frej

Glutenfri lökpaj

4

23 ingredienser

55 m

Klassisk och god lökpaj med glutenfri pajbotten. Servera gärna med Jessicas goda senapsdressade sallad!

Ingredienser

portioner4 - 6

Pajskal

  • 2,5 dl bovetemjöl
  • 2,5 dl teffmjöl
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 ägg
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 3 msk vatten, kallt
  • 0,75 tsk salt

Fyllning

  • 4 gula lökar
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm muskot, nyriven
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl crème fraîche
  • 3 ägg
  • 2 dl lagrad ost, riven

sallad

  • 200 g salladsmix, sköljd
  • 2 msk dijonsenap
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Knåda ihop alla ingredienser till pajskalet till en deg. Tryck ut degen i en springform och förgrädda skalet i 5 minuter.
  2. Vrid ner ugnen till 175 grader.
  3. Skala och hacka löken i medelstora bitar, för hand eller i matberedare. Stek löken tillsammans med smöret och kryddorna på medelvärme i 10 minuter så den blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt mjölk och crème fraiche och låt koka i ca 5 minuter, så det blir som en krämig stuvning.
  4. Häll lökstuvningen i en skål och låt svalna något. Rör ner äggen och den rivna osten. Häll smeten i pajskalet och grädda i ca 35-40 minuter.
  5. Rör samman olja, senap och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Häll i salladen och blanda om.
  6. Låt pajen vila i 20 minuter innan du skär i den. Servera med salladen.