Glass å får
Glass å får
8 ingredienser
1 h + tid i frys
Glace au four är en klassisk dessert med sockerkaksbotten, glass och maräng. Perfekt att servera till sommarfika eller kalas!
Ingredienser
- 1 sockerkaka
Glass
- 3 dl mjölk
- 1,5 dl strösocker
- 1 vaniljstång
- 5 äggulor
- 5 dl vispgrädde
Maräng
- 4 äggvitor
- 2 dl strösocker
Gör så här
Sockerkaka
- Gör en klassisk sockerkaka i långsmal brödform. Låt svalna på galler.
Glass
- Blanda mjölk och socker i en kastrull och koka upp till 100 grader.
- Vispa hela tiden och ta bort kastrullen när det börja koka upp.
- Vispa ner 5 äggulor i smeten, sjud och vispa till 85 grader. Blandningen är färdig när den tjocknat.
- Ställ kastrullen i ett vattenbad så att blandningen svalnar.
- Vispa grädden och vänd ner i blandningen.
- Häll glassmeten i en likadan form (med bakplåtspapper i) som du gjort sockerkakan i och ställ i frysen. Det kan ta upp till 6 timmar för glassen att frysa ordentligt.
Maräng
- Vispa äggvitor riktigt hårt med elvisp.
- Tillsätt socker och vispa till en riktigt blank och fin marängsmet.
Montering
- Dela sockerkakan till två lika tjocka bottnar. Frys in den ena botten till ett senare tillfälle, eller gör dubbel sats av glass och maräng så att det blir två glass å får
- Lägg glassen på den ena botten.
- Bred/spritsa marängsmet över så att hela glassen täcks.
- Grädda i ugn, 275 grader i 2-3 minuter tills marängen fått fin färg. Stå och passa hela tiden.
- Servera gärna med bär, t ex hallon.