Glass å får

glass a far
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Glass å får

8 ingredienser

1 h + tid i frys

Glace au four är en klassisk dessert med sockerkaksbotten, glass och maräng. Perfekt att servera till sommarfika eller kalas!

Ingredienser

  • 1 sockerkaka

Glass

  • 3 dl mjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 5 äggulor
  • 5 dl vispgrädde

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker

Gör så här

Sockerkaka</br>

  1. Gör en klassisk sockerkaka i långsmal brödform. Låt svalna på galler.

Glass</br>

  1. Blanda mjölk och socker i en kastrull och koka upp till 100 grader.
  2. Vispa hela tiden och ta bort kastrullen när det börja koka upp.
  3. Vispa ner 5 äggulor i smeten, sjud och vispa till 85 grader. Blandningen är färdig när den tjocknat.
  4. Ställ kastrullen i ett vattenbad så att blandningen svalnar.
  5. Vispa grädden och vänd ner i blandningen.
  6. Häll glassmeten i en likadan form (med bakplåtspapper i) som du gjort sockerkakan i och ställ i frysen. Det kan ta upp till 6 timmar för glassen att frysa ordentligt.

Maräng</br>

  1. Vispa äggvitor riktigt hårt med elvisp.
  2. Tillsätt socker och vispa till en riktigt blank och fin marängsmet.

Montering</br>

  1. Dela sockerkakan till två lika tjocka bottnar. Frys in den ena botten till ett senare tillfälle, eller gör dubbel sats av glass och maräng så att det blir två glass å får
  2. Lägg glassen på den ena botten.
  3. Bred/spritsa marängsmet över så att hela glassen täcks.
  4. Grädda i ugn, 275 grader i 2-3 minuter tills marängen fått fin färg. Stå och passa hela tiden.
  5. Servera gärna med bär, t ex hallon.