Glass å får

POPULÄRT
glass a far
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Glass å får

8 ingredienser

1 h + tid i frys

Glace au four är en klassisk dessert med sockerkaksbotten, glass och maräng. Perfekt att servera till sommarfika eller kalas!

Ingredienser

  • 1 sockerkaka

Glass

  • 3 dl mjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 5 äggulor
  • 5 dl vispgrädde

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker

Gör så här

Sockerkaka

  1. Gör en klassisk sockerkaka i långsmal brödform. Låt svalna på galler.

Glass

  1. Blanda mjölk och socker i en kastrull och koka upp till 100 grader.
  2. Vispa hela tiden och ta bort kastrullen när det börja koka upp.
  3. Vispa ner 5 äggulor i smeten, sjud och vispa till 85 grader. Blandningen är färdig när den tjocknat.
  4. Ställ kastrullen i ett vattenbad så att blandningen svalnar.
  5. Vispa grädden och vänd ner i blandningen.
  6. Häll glassmeten i en likadan form (med bakplåtspapper i) som du gjort sockerkakan i och ställ i frysen. Det kan ta upp till 6 timmar för glassen att frysa ordentligt.

Maräng

  1. Vispa äggvitor riktigt hårt med elvisp.
  2. Tillsätt socker och vispa till en riktigt blank och fin marängsmet.

Montering

  1. Dela sockerkakan till två lika tjocka bottnar. Frys in den ena botten till ett senare tillfälle, eller gör dubbel sats av glass och maräng så att det blir två glass å får
  2. Lägg glassen på den ena botten.
  3. Bred/spritsa marängsmet över så att hela glassen täcks.
  4. Grädda i ugn, 275 grader i 2-3 minuter tills marängen fått fin färg. Stå och passa hela tiden.
  5. Servera gärna med bär, t ex hallon.