Ginmarinerad röding och torkad oxfilé

NYHET
Ginmarinerad röding och torkad oxfilé
Foto: Tv4

Ginmarinerad röding och torkad oxfilé

0

23 ingredienser

30 m

Ginmarinerad röding och torkad oxfilé med het färskoströra och parmesanchips.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4

Kall röra

  • 500 g färskost (crème bonjour vitlök)
  • 2 tsk chiliflakes
  • 5 tsk chilisås
  • 1 dl honung
  • 1 rödlök
  • chilifrukt, hackad
  • ca 6 körsbärstomater

Torkad oxfilé

  • 12 skivor oxfilé, frysta
  • 1 gurka
  • 1 morot
  • 1 förp pinjenötter
  • 25 g smör
  • honung
  • flingsalt
  • 15 skivor parmesanost
  • 1 knippe gräslök

Röra och röding

  • 0,2 dl salt
  • 1 dl gin
  • 0,2 dl strösocker
  • 1 fisk (röding från klimpfjäll)
  • 100 g smör (att steka i)
  • 1 knippe dill
  • citron

Gör så här

  1. Kall röra
    Rör ihop crème bonjour, chiliflakes, chilisås och lite honung. Blanda ner hackad rödlök, chili och körsbärstomater.
  2. Torkad oxfilé
    Skiva den frysta oxfilén i tunna skivor. Låt den ligga ute och lufttorka i 2 timmar.
  3. Sätt ugnen på 220 grader.
  4. Hyvla gurkan i långa remsor.
  5. Strimla smala skivor av morot.
  6. Rosta pinjenötter i en stekpannan med lite smör och honung samt pyttelite salt.
  7. Lägg fyra högar av parmesan (ca 2 msk parmesan) på en plåt.
  8. Tillaga parmesanen till chips i ugnen, cirka 5 minuter.
  9. Börja med att lägga den skivade gurkan runt insidan av en skål (så att gurkan får en skålform).
  10. Lägg den torkade oxfilén i “gurksskålen”. Skivorna ska också formas likt en skål. 
  11. Lägg i den kalla röran, men spara hälften till rödingen. 
  12. Toppa med parmesanchipsen, morötterna, gräslök och pinjenötter.
  13. Röra och röding
    Blanda salt, gin och socker.
  14. Skiva och marinera rödingen i blandningen i cirka 5 timmar.
  15. När rödingen marinerats så stek den i rikligt med smör, max 2 minuter per sida. 
  16. Lägg en klick röra på en sked, toppa med rödingen, en dillkvist och citronklyfta.