Ginmarinerad röding och torkad oxfilé

Ginmarinerad röding och torkad oxfilé
Foto: Tv4

Ginmarinerad röding och torkad oxfilé

Av: Ankie - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

30 m

Ginmarinerad röding och torkad oxfilé med het färskoströra och parmesanchips.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kall röra

  • 500 g färskost (crème bonjour vitlök)
  • 2 tsk chiliflakes
  • 5 tsk chilisås
  • 1 dl honung
  • 1 rödlök
  • chilifrukt, hackad
  • ca 6 körsbärstomater

Torkad oxfilé

  • 12 skivor oxfilé, frysta
  • 1 gurka
  • 1 morot
  • 1 förp pinjenötter
  • 25 g smör
  • honung
  • flingsalt
  • 15 skivor parmesanost
  • 1 knippe gräslök

Röra och röding

  • 0,2 dl salt
  • 1 dl gin
  • 0,2 dl strösocker
  • 1 fisk (röding från klimpfjäll)
  • 100 g smör (att steka i)
  • 1 knippe dill
  • citron

Gör så här

Kall röra

  1. Rör ihop crème bonjour, chiliflakes, chilisås och lite honung. Blanda ner hackad rödlök, chili och körsbärstomater.

Torkad oxfilé

  1. Skiva den frysta oxfilén i tunna skivor. Låt den ligga ute och lufttorka i 2 timmar.
  2. Sätt ugnen på 220 grader.
  3. Hyvla gurkan i långa remsor.
  4. Strimla smala skivor av morot.
  5. Rosta pinjenötter i en stekpannan med lite smör och honung samt pyttelite salt.
  6. Lägg fyra högar av parmesan (ca 2 msk parmesan) på en plåt.
  7. Tillaga parmesanen till chips i ugnen, cirka 5 minuter.
  8. Börja med att lägga den skivade gurkan runt insidan av en skål (så att gurkan får en skålform).
  9. Lägg den torkade oxfilén i “gurksskålen”. Skivorna ska också formas likt en skål.
  10. Lägg i den kalla röran, men spara hälften till rödingen.
  11. Toppa med parmesanchipsen, morötterna, gräslök och pinjenötter.

Röra och röding

  1. Blanda salt, gin och socker.
  2. Skiva och marinera rödingeni blandningen i cirka 5 timmar.
  3. När rödingen marinerats så stek den i rikligt med smör, max 2 minuter per sida.
  4. Lägg en klick röra på en sked, toppa med rödingen, en dillkvist och citronklyfta.