Fruktsallad med sabayonne

Fruktsallad med sabayonne
Foto: GI Viktkoll
GI Viktkoll
GI Viktkoll

Fruktsallad med sabayonne

12 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 1 rött juläpple
  • 1 apelsin
  • 2 mandariner
  • 2 kiwis
  • 1 färskt fikon
  • kokosflagor från kokosnöt
  • 10 valnötter, hackade (eller hasselnötskärnor)
  • 1 dl bär (hallon eller björnbär)

Sabayonne:

  • 7 äggulor
  • 1,5 dl Hermesetas strö
  • 1 msk Tokajer eller mousserande vin
  • 3 droppar droppar balsamvinäger [2-4 droppar]

Gör så här

  1. Kärna ur äpplet och skär det i tärningar. Lägg i en skål. Skär bort ungefär 2 cm i ändarna på apelsinen. Skala den med en vass kniv i tjocka skal, så att det vita följer med skalet.
  2. Skär apelsinerna till hinnfria klyftor genom att skära mellan hinnorna. Håll dig över skålen, så saften tas tillvara. Dela klyftorna och lägg i skålen.
  3. Öppna kokosnöten, spara mjölken och skär loss fruktköttet. Hacka nötterna.
  4. Skala mandarinerna, dela dem i klyftor och skär klyftorna i mindre bitar. Lägg i skålen.
  5. Skala kiwifrukterna, tärna dem och lägg i skålen. Blanda samman salladen och lägg i en skål eller i portionsskålar eller höga glas.
  6. Skär fikonet i klyftor och sedan i bitar. Flaga över kokos, strö över hackade nötter och dekorera med fikon och bär.
  7. Sabayonne: Vispa ihop äggulor och sockerersättning med vin och vinäger till ett tjockt skum. Häll över fruktsalladen.