Rabarberpaj med smultäcke och vaniljkesella

GI Viktkoll

Rabarberpaj med smultäcke och vaniljkesella

13 ingredienser

40 min

En GI-korrekt rabarberpaj med sötsyrlig kesella och krispiga smulor.

Ingredienser

portioner
  • 6 stjälkar rabarber
  • 2 msk sötningsmedel
  • 2 tsk malen kanel
  • olja, till formen

Smultäcke

  • 1,5 dl müsli
  • 1,5 dl sojamjöl
  • 1 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 msk sötningsmedel
  • 100 g smör

Vaniljkesella och nötter

  • 250 g kvarg
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk sötningsmedel

Nötter:

  • 2 msk blandade nötter, hackade (eller frön)

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Rör ihop fröna med kesellan och sötningsmedlet i en skål. Låt stå och dra i kylskåp en timme.
  2. Värm ugnen till 225°. Blanda samman müsli, sojamjöl, dinkelmjöl och sötningsmedel. Hyvla ner smöret med osthyvel och nyp snabbt ihop till en smulig massa. Ställ kallt så länge.
  3. Ansa rabarberstjälkarna och skär dem i mindre bitar. Lägg bitarna i en rostfri kastrull tillsammans med sötningsmedlet. Droppa över några teskedar vatten, inte mer.
  4. Sätt på värmen och hetta upp långsamt. Låt rabarbern bli mjuk i sin egen vätska på låg värme och ta sedan av från värmen.
  5. Smörj en pajform och lägg rabarberna i bottnen. Strö över kanel, smultäcke och sist nötter eller frön. Grädda pajen på nederst falsen i ugnen i cirka 20 minuter.
  6. Låt pajen svalna och servera med vaniljkesellan.