Lasagne á la GI

9 röster
1h 25 min
4

Till vardags eller som bjudmat, alltid lika gott! Gör gärna extra stor portion och spara till dagen efter.

Om du vill vara GI-strikt, byt ut pastan mot skivor av zucchini som du låter ”vattna ur” med hjälp av salt och hushållspapper.

Här hittar du en

GI-vänlig matsedel för två veckor, lunch och middag

.

Visa mer
1h 25 min
4

Du behöver

  • 16 lasagneplattor av fullkornspasta
  • 500 g keso
  • 2 dl riven parmesanost
  • 1 dl grädde
  • 500 g nötfärs
  • 500 g krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 20 g rotselleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 msk oregano
  • 1 krm timjan
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl riven ost
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och finhacka löken. Skala och tärna moroten fint. Skala rotsellerin och riv den grovt.
  3. Fräs grönsakerna mjuka i smöret. Lägg i färsen och fräs den gyllenbrun.
  4. Lägg färs, lök, morot och selleri i en kastrull. Späd med buljongen och de krossade tomaterna.
  5. Krydda såsen med örtkryddorna och pressa i vitlöken. Sjud på svag värme under lock i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Smörj en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, köttfärssås, keso och parmesan i formen. Slå över grädden och strö över den rivna osten.
  7. Grädda i 45-50 minuter på nedersta falsen i ugnen.
15 juni 2010

Laddar fler recept...