Lasagne á la GI

1h 25 min
4

Till vardags eller som bjudmat, alltid lika gott! Gör gärna extra stor portion och spara till dagen efter.

Om du vill vara GI-strikt, byt ut pastan mot skivor av zucchini som du låter ”vattna ur” med hjälp av salt och hushållspapper.

Här hittar du en

GI-vänlig matsedel för två veckor, lunch och middag

.

15 juni 2010
1h 25 min
4

Du behöver

  • 16 lasagneplattor av fullkornspasta
  • 500 g keso
  • 2 dl riven parmesanost
  • 1 dl grädde
  • 500 g nötfärs
  • 500 g krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 20 g rotselleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 msk oregano
  • 1 krm timjan
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl riven ost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och finhacka löken. Skala och tärna moroten fint. Skala rotsellerin och riv den grovt.
  3. Fräs grönsakerna mjuka i smöret. Lägg i färsen och fräs den gyllenbrun.
  4. Lägg färs, lök, morot och selleri i en kastrull. Späd med buljongen och de krossade tomaterna.
  5. Krydda såsen med örtkryddorna och pressa i vitlöken. Sjud på svag värme under lock i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Smörj en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, köttfärssås, keso och parmesan i formen. Slå över grädden och strö över den rivna osten.
  7. Grädda i 45-50 minuter på nedersta falsen i ugnen.
Kommentera receptet

Fler goda recept