Röding med sparris, pocherat ägg och ramslöksolja

Foto: Lars Paulsson
Röding med sparris, pocherat ägg och ramslöksolja
13 ingredienser
Lyx kan ibland vara enkelt, som i den här eleganta rätten där man bygger ett litet torn av sparris, röding och pocherat ägg.
Ingredienser
- 2 rödingfiléer (à 300 g)
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl salt
- 10 vitpepparkorn, krossade
- matolja
- 100 g ramslök (eller dill)
- 1,5 dl neutral olja
- 4 hönsägg
- 1 l vatten
- 2 msk vitvinsvinäger
- 0,5 msk salt
- 12 stjälkar grön sparris, lätt skalade och kokta
- 1 salladslök
Gör så här
- Putsa rödingen och dela den i 4 lika stora bitar. Blanda socker, salt och
- krossade vitpepparkorn.
- Gnid in rödingen ordentligt med kryddblandningen.
- Låt stå 20–30 minuter i rumstemperatur.
- Torka av fisken ordentligt.
- Häll lite olja i en ugnsfast form, lägg fisken i formen med skinnsidan upp.
- Sätt ugnen på grilleffekt. Ställ in fisken mitt i ugnen 4–8 minuter eller tills
- man lätt kan dra av skinnet. Fisken ska endast vara lätt ljummen.
- Värm upp oljan till 55° och mixa den med ramslöken till en slät sås.
- Smaka av med salt.
- Koka upp vatten, vinäger och salt. Knäck äggen i 4 koppar.
- Rör runt vattnet så att det bildas en virvel, häll försiktigt i ett ägg i taget med 10 sekunders mellanrum. Låt vattnet knappt sjuda.
- Låt äggen ligga i 4–5
- minuter. Känn efter så att vitan är fast och gulan rinnande.
- Värm sparrisen i lite smör och vatten. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
- Lägg på tallriken.
- Toppa med fisken och det pocherade ägget. Garnera
- ägget med lite finstrimlad salladslök och ringla lite ramslöksolja på tallriken.