Ångad lax med spenat och tomatkeso

Ångad lax med spenat och tomatkeso
Foto: TV4
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Ångad lax med spenat och tomatkeso

11 ingredienser

Lax ångad i ångugn. Har du ingen går det bra att sakta låta sjuda på spisen. Börja med att rimma laxen redan på morgonen.

Ingredienser

portioner
  • 480 g laxrygg
  • 2 förp babyspenat
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk valnötter, rostade
  • 2 msk smör

Tomatkeso

  • 250 g cottage cheese
  • 2 tomater
  • 2 msk ost, riven
  • 1 tsk citron, saft
  • salt (efter smak)

Gör så här

Lax

  1. Skär laxen i portionsbitar, ca 120 gram styck.
  2. Rimma laxen i 4 % saltlake, dvs. 40 gram salt i 960 gram vatten. Ca 6-7 timmar ger fisken bra smak.
  3. Fisken ska ångas i en ångugn. Stoppa in laxen i en ångugn, 50 grader i ca 20 min.
  4. Om du inte har en ångugn, tillaga fisken i en lag av finhackad lök, vin och vatten. Fisken ska sjuda, inte koka.
  5. Finhacka schalottenlöken och vitlöken.
  6. Fräs den i en stekpanna med smör utan att den tar färg.
  7. Vänd sedan ner den sköljda babyspenaten i panna och låt den mjukna lätt.
  8. Tillsätt sedan hackade, rostade, valnötter. Smaka av med salt.

Tomatkeso

  1. Skala tomaterna.
  2. Pochera dem för att enkelt få bort skalet.
  3. Skär dem i mindre bitar, riv osten (gärna cheddar eller prästost) samt pressa lite citronsaft.
  4. Blanda alltsammans med en Keso. Dags att servera - smaklig måltid!