Purjolökssoppa med köttbullar av viltfärs

Purjolökssoppa med köttbullar av viltfärs
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke
Gert Klötzke

Purjolökssoppa med köttbullar av viltfärs

0

18 ingredienser

En purjolökssoppa med potatis som serveras med kryddiga viltfärsbiffar.

Servera 4–6 små köttbullar till varje portion soppa. Ringla lite kokoscrème
över köttbullarna och soppan.

För recept på Klötzkes ljusa viltfond, klicka här.

Ingredienser

portioner4

Soppa

  • 2 purjolökar
  • 4 potatisar
  • 2 msk smör
  • 3 tsk curry
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 l ljus viltfond
  • salt
  • peppar

Köttbullar

  • 200 g malen färs av valfritt vilt
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 salladslökar
  • 1 msk ingefära, riven
  • 1 tsk malen sichuanpeppar
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 msk fisksås

Kokoscrème

  • 1 dl kokosgrädde
  • citron

Gör så här

  1. Ansa och skiva den vita delen av purjolökarna. Skala och skiva potatisarna. Smält smöret i en kastrull och fräs den skivade purjolöken samt potatisen utan att de tar färg.
  2. Pudra över curryn och paprikapulvret. Fräs ytterligare några minuter. Tillsätt ¾ av fonden, koka upp och låt sjuda 5 minuter.
  3. Mixa soppan helt slät och späd med ytterligare fond om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
  4. Kärna ur chilin och finhacka chili, vitlök och salladslök. Blanda alla ingredienser till köttbullarna och smaka av ordentligt. Forma små köttbullar och stek dem gyllenbruna.
  5. Vispa kokosmjölken till en crème och smaksätt den med citron.