Grundinläggningslag till sill

5 röster
20 min
Grundinläggningslag till sill
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Gert Klötzkes recept inläggningslag är en bra grund när du vill lägga in egen sill till julbordet.

Visa mer
20 min

Du behöver

  • 2 dl ättikssprit (12 %)
  • 6 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 2 kanelstänger
  • 4 lagerblad
  • 8 vitpepparkorn
  • 8 kryddpepparkorn
  • 6 torkade nejlikor
  • 8 korianderfrön
  • 2 morötter, tunt skivad
  • 1 silverlök, tunt strimlad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sillfiléer från tunna spolas av med kallt vatten och får ligga ett dygn i vatten. Sillfiléer som är urvattnade behöver oftast inte spolas lika länge.
  2. Tänk på att sillen kan variera i sälta när man vattnar ut den. Ingen sill är den andra lik. Spola filéerna i kallt vatten innan de används.
  3. Blanda ättikssprit, vatten och socker och låt koka upp.
  4. Skiva morötterna och silverlöken.
  5. Tillsätt kryddor, morötter och silverlök, sjud i cirka 10 minuter.
  6. Låt lagen svalna.
29 november 2011

Laddar fler recept...