Gammaldags slottsstek

31 röster
6
Gammaldags slottsstek
Foto: TV4
6

Du behöver

  • 1 kg fransyska
  • 2 msk smör
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 5 vit- eller svartpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 6 ansjovisfiléer
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk sirap
  • 2-3 dl vatten

Gör så här

  1. Bryn köttet runt om i smöret. Lägg över det i en gryta. Krydda med salt och peppar. Skala lök och morötter och skär i bitar. Lägg lök, morötter, pepparkorn, lagerblad och ansjovis runt steken. Tillsätt vinäger och sirap. Späd med vattnet i omgångar och efterstek under lock på svag värme ca 1 1/2 timme. Ta upp steken.
  2. Skär steken i tunna skivor.
  3. Sila såsen och smaka av den med ev salt och peppar. Späd med grädde och buljong till lagom såskonsistens. En tsk gelé är ett bra tips att avrunda smaken med.
  4. Servera med kokt potatis, inlagd gurka och grönsaker.
10 juni 2009

Fler goda recept