1 dl riven ost från rastens mejeri (eller annan smakrik ost)
2 dl crème fraîche
1 krm salt
1 krm svartpeppar, grovmalen
Blåbärsmarmelad
2 dl blåbär
0,5 dl strösocker
0,5 vaniljstång
Gaahkoe
5 dl vatten
0,5 dl olja
2 msk sirap
1 tsk salt
3 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
25 g torrjäst
Gör så här
Ostcréme
Riv ost och rör ned den i créme fraiche, salta och peppra. Ställ i kylen.
Blåbärsmarmelad
Häll blåbär, socker och en halv skrapad vaniljstång i en kastrull. Låt puttra tills marmeladen bli simmig i konsistensen. Lyft upp vaniljstången och låt marmeladen svalna.
Gaahkoe
Blanda alla torra ingredienser. Värm vattnet till 37-40 grader, tillsätt olja. Häll vätskan i bunken och blanda, tillsätt lite mer mjöl ifall degen är för lös. Låt degen jäsa i ca 30 minuter. Dela i små bullar och platta ut dem till kakor. Grädda dem gyllenbruna i stekpannan eller i ugn på 200 grader.
Souvas
Fräs den skivade Souvasen i smör.
Servering
I gaahkoen läggs sallad och Souvas som toppas med ostcréme och blåbärsmarmelad.