Gaahkoe med souvas, ostcréme och blåbärsmarmelad

Gaahkoe med souvas, ostcréme och blåbärsmarmelad
Foto: Tv4

Gaahkoe med souvas, ostcréme och blåbärsmarmelad

Av: Elaine Asp

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

1 h

Stekta bröd som toppas med "samiskt kebabkött", ostcreme och blåbärsmarmelad. En norrländsk fest i munnen!

Ingredienser

portioner
  • 550 g souvas, tunt skivad

Ostcréme

  • 1 dl riven ost från rastens mejeri (eller annan smakrik ost)
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, grovmalen

Blåbärsmarmelad

  • 2 dl blåbär
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång

Gaahkoe

  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl olja
  • 2 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 3 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl
  • 25 g torrjäst

Gör så här

Ostcréme

  1. Riv ost och rör ned den i créme fraiche, salta och peppra. Ställ i kylen.

Blåbärsmarmelad

  1. Häll blåbär, socker och en halv skrapad vaniljstång i en kastrull. Låt puttra tills marmeladen bli simmig i konsistensen. Lyft upp vaniljstången och låt marmeladen svalna.

Gaahkoe

  1. Blanda alla torra ingredienser. Värm vattnet till 37-40 grader, tillsätt olja. Häll vätskan i bunken och blanda, tillsätt lite mer mjöl ifall degen är för lös. Låt degen jäsa i ca 30 minuter. Dela i små bullar och platta ut dem till kakor. Grädda dem gyllenbruna i stekpannan eller i ugn på 200 grader.

Souvas

  1. Fräs den skivade Souvasen i smör.

Servering

  1. I gaahkoen läggs sallad och Souvas som toppas med ostcréme och blåbärsmarmelad.