Gaahkoe med souvas, ostcréme och blåbärsmarmelad

3 röster
1 h
4
Gaahkoe med souvas, ostcréme och blåbärsmarmelad
Foto: Tv4

Stekta bröd som toppas med "samiskt kebabkött", ostcreme och blåbärsmarmelad. En norrländsk fest i munnen! 

Visa mer
1 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 550 g Souvas, tunt skivad

Ostcréme

  • 1 dl riven ost från Rastens mejeri (eller annan smakrik ost)
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, grovmalen

Blåbärsmarmelad

  • 2 dl blåbär
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång

Gaahkoe

  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl olja
  • 2 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 3 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl
  • 25 g torrjäst
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Ostcréme
    Riv ost och rör ned den i créme fraiche, salta och peppra. Ställ i kylen.  
  2. Blåbärsmarmelad
    Häll blåbär, socker och en halv skrapad vaniljstång i en kastrull. Låt puttra tills marmeladen bli simmig i konsistensen. Lyft upp vaniljstången och låt marmeladen svalna.  
  3. Gaahkoe
    Blanda alla torra ingredienser. Värm vattnet till 37-40 grader, tillsätt olja. Häll vätskan i bunken och blanda, tillsätt lite mer mjöl ifall degen är för lös. Låt degen jäsa i ca 30 minuter. Dela i små bullar och platta ut dem till kakor. Grädda dem gyllenbruna i stekpannan eller i ugn på 200 grader.  
  4. Souvas
    Fräs den skivade Souvasen i smör.  
  5. Servering
    I gaahkoen läggs sallad och Souvas som toppas med ostcréme och blåbärsmarmelad.
1 februari 2019

Laddar fler recept...