Fullkornsbröd med vetesurdeg

Alexander Pelli ny

Fullkornsbröd med vetesurdeg

10 ingredienser

5 h

Vad är väl godare än hembakat bröd? Det här receptet ger dig riktigt gott fullkornsbröd med vetesurdeg.

Ingredienser

portioner stycken

Förbered

  • 29 g rostat virveldinkel (eko. vikt innan rostning ca 50 gram)
  • 26 g rostade dinkelflingor (eko. vikt innan rostning ca 50 gram)
  • 107 g vatten

bröd

  • 271 g vetesurdeg, 50/50
  • 360 g vatten, ca 30 grader
  • 1 g jäst
  • 290 g vetemjöl (ekologiskt)
  • 164 g dinkelmjöl, virvelmalt eko
  • 88 g rågmjöl, virvelmalt (eko)
  • 24 g salt

Gör så här

Förbered

  1. Rosta det avsatta mjölet samt flingorna och väg därefter upp den vikt som står, blanda sedan detta med vatten.

Bröd

  1. Häll alla ingredienser, utom den du förberett i steget ovan och salt, i en maskin och börja blanda ca 7-10 minuter långsamt. Skrapa loss degen i botten så allt mjöl verkligen följer med i blandningen, blanda därefter 2 minuter snabbt.
  2. Nu tillsätter du saltet samt blötläggningen som du förberett i steg 1.
  3. Blandar ytterligare 3 minuter snabbt. Känns degen smidig och fin läggs den i en oljad back/låda som du försluter och låter stå i ca 2-3,5 timmar.
  4. Nu när degen legat ska den ha börjat jäsa och kännas lite bubblig, häll ut den på ett bord och dela i två lika stora delar, vik ihop lite lätt och täck med en duk, låt vila i ca 20-30 minuter.
  5. Nu behöver du två mellanstora skålar eller liknande med en linneduk i vardera, lätt mjölade.
  6. Du kan forma brödet på två sätt, antingen vänder på degbitarna, vik in höger och vänster sida mot mitten, vik/rulla ner mot dig med ca 3 varv, nyp åt och lägg i skålarna med dem släta sidorna neråt. Eller såhär: vänd på degbitarna, börja vik inåt mitten men aningen längre, rotera sedan degbiten och vik inåt igen, gör detta ca 5-6 gånger så du får en boll form. Lägg sedan dem i de mjölade dukarna med dem släta sidorna neråt.
  7. Täck med en duk och låt stå i kylen till morgondagen. Skulle degen kännas aningen kall, kallare än rumstemperatur, efter att du format brödet låter du skålarna stå i ca 30 minuter i rumstemperatur för att börja jäsa aningen igen.
  8. Vill man ha frön såsom sesam som topping sprayar du den släta sidan med lite vatten innan du lägger dem i skålarna med dukar och doppar sedan brödet i det du vill ha som topping.

Dag 2

  1. Sätt på ugnen på 300 grader och lägg in två gjutjärnsgrytor med lock, lägg locken bredvid själva grytorna.
  2. När ugnen är varm tar du ut grytorna och lägger bröden i varsin gryta, gör valfritt snitt och stoppa in med lock på, sänk ugnen till 240 grader och baka i 15-20 minuter, ta sedan av locket och rotera grytan samt baka 10-15 minuter ytterligare.
  3. Vänd ur och ställ på galler och låt svalna.