Fullkornsbröd med rostade fröer

POPULÄRT
Fullkornsbröd med rostade fröer
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Fullkornsbröd med rostade fröer

11 ingredienser

2 dagar

”Ett enklare bröd eller godare bröd får man leta efter! Degen är väldigt kladdig och kan lätt blandas för hand. I receptet har jag valt att rosta fröer och gryn vilket gör det här brödet till ett av mina topp 3 favoriter att äta! Det påminner om ett bröd vi gjorde när jag jobbade i Köpenhamn och det var en storfavorit.” /Alexander Pelli

Tips! Välj ekologiska produkter. Jag har valt att baka med rostade fröer, öl och utan jäst. Men allt detta går att variera, smakerna förändras men det går bra. Byt ut till de fröer du har hemma och har du ingen surdeg, byt till ca 1-2 g jäst, ungefär ett hörn, som du blandar i blötläggningen. Tillsätt då även 33 g vatten och 16 g fullkornmjöl i blötläggningen. Detta är mjöl och vattenmängden som motsvarar surdegen.

Ingredienser

portioner bröd

Blötläggning

  • 20 g solroskärnor, rostade [2 msk]
  • 20 g pumpakärnor, rostade [2,5 msk]
  • 20 g havregryn, eko, rostade [3,5 msk]
  • 30 g rågsurdeg, aktiv och syrlig [2-3 msk]
  • 130 g vatten, ljummet [1,3 dl]
  • 90 g rågkross [1,3 dl]

Deg

  • 125 g dinkelmjöl, fullkorn [2,1 dl]
  • 30 g vetemjöl [0,5 dl]
  • 120 g öl, ljummen stout [1,2 dl]
  • 20 g rågsurdeg, aktiv och syrlig [2 msk]
  • 7,5 g salt [0,5 msk]

Gör så här

Dag 1

  1. Sätt på ugnen på 175 grader, över och undervärme. Rosta dina fröer samt gryn i ca 20-30 minuter, låt svalna.
  2. Blanda sedan ihop allt till blötläggningen och låt stå mellan 30-60 minuter för att svälla.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop i någon minut, låt jäsa övertäckt i 60-90 minuter. Lägg upp blandningen i en oljad brödform och platta till. Ställ in i kylen över natten för att jäsa, ca 6-12 timmar.

Dag 2

  1. Ta ut din deg ur kylen och låt stå i rumstemperatur i ca 60 minuter.
  2. Sätt ugnen på 250 grader, över och undervärme. Sänk ugnen till 220 grader och baka brödet i 40 minuter.
  3. Vänd ur brödet efter ugnen och låt svalna i ca 4-6 timmar, annars kommer brödet att upplevas underbakt och degigt.