Fruktbröd speja
Fruktbröd speja
9 ingredienser
Ett frukt- och nötbröd gjort på rågsurdeg och generöst med torkad frukt. Nötter och frukt kan varieras, välj de du gillar.
Ingredienser
- 400 g vatten, kallt
- 400 g vetemjöl
- 100 g rågmjöl
- 200 g rågsurdeg (se separat recept)
- 30 g kakao
- 20 g salt
- 250 g russin
- 150 g tranbär
- 150 g valnötter
Gör så här
- Blanda allt utom frukt och nötter i en degblandare på lästa hastighet ca 20 -30 minuter, degen skall inte bli varmare än 27 grader. Blanda i frukt och nötter.
- Låt degen stå i rumstemperatur ca 2 timmar. Dela degen i två, forma varje del rund och platta till lite. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt stå i rumstemperatur ca 3-4 timmar innan du sätter plåten i kylen. Låt stå i kylen under natten ca 10-12 timmar.
- Tag ut plåten och låt stå framme i rumstemperatur, ca 3-4 timmar.
- Sätt ugnen på 250 grader. Sätt en form på ugnens botten.
- Sätt in plåten, häll ca 100 g (1 dl) vatten i formen som står i botten på ugnen.
- Sänk temperaturen till 210 grader, grädda bröden ca 40 minuter.
Tips! Här hittar du Johan Sörbergs recept på hur du startar en rågsurdeg.