Fruktbröd speja

Fruktbröd speja
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Fruktbröd speja

9 ingredienser

Ett frukt- och nötbröd gjort på rågsurdeg och generöst med torkad frukt. Nötter och frukt kan varieras, välj de du gillar.

Ingredienser

portioner bröd
  • 400 g vatten, kallt
  • 400 g vetemjöl
  • 100 g rågmjöl
  • 200 g rågsurdeg (se separat recept)
  • 30 g kakao
  • 20 g salt
  • 250 g russin
  • 150 g tranbär
  • 150 g valnötter

Gör så här

  1. Blanda allt utom frukt och nötter i en degblandare på lästa hastighet ca 20 -30 minuter, degen skall inte bli varmare än 27 grader. Blanda i frukt och nötter.
  2. Låt degen stå i rumstemperatur ca 2 timmar. Dela degen i två, forma varje del rund och platta till lite. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Låt stå i rumstemperatur ca 3-4 timmar innan du sätter plåten i kylen. Låt stå i kylen under natten ca 10-12 timmar.
  4. Tag ut plåten och låt stå framme i rumstemperatur, ca 3-4 timmar.
  5. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt en form på ugnens botten.
  6. Sätt in plåten, häll ca 100 g (1 dl) vatten i formen som står i botten på ugnen.
  7. Sänk temperaturen till 210 grader, grädda bröden ca 40 minuter.

Tips! Här hittar du Johan Sörbergs recept på hur du startar en rågsurdeg.