• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Frozen saffranscheesecake med pepparkaksbotten

Philadelphia Frozen saffranscheesecake med pepparkaksbotten
Foto: köket.se

Frozen saffranscheesecake med pepparkaksbotten

9 steg att laga

8 ingredienser

30 m + tid i frys

Cheesecake smaksatt med saffran på en botten av mixade pepparkakor - en riktigt krämigt god juldessert! Servera som hel cheesecaketårta, dessert i glas eller som mini-cheesecakes!

Philadelphia orginal vit

Philadelphia Original - en älskade klassiker med karaktäristisk krämighet och fräsch smak.

Ingredienser

portioner8 - 10 portioner
  • 200 g pepparkaka
  • 75 g smör
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 300 g Philadelphia Original
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,25 g saffran [0,5 pkt]
  • 125 g färska bär, till garnering

Gör så här

  1. Botten
    Smält smöret i en kastrull. Krossa pepparkakorna fint i en matberedare. Häll över smöret och mixa samman.
  2. Klä botten på en springform (ca 20 cm i diameter) med bakplåtspapper och tryck ut de mixade pepparkakorna i formen.
  3. Fyllning
    Separera äggulor och vitor och lägg dem i varsin skål. Vispa äggulorna tillsammans med sockret tills det blir pösigt.
  4. Tillsätt Philadelphiaosten och saffran i äggulevispet och vispa samman.
  5. Vispa grädden separat och rör försiktigt ner i cheesecakesmeten.
  6. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i ytterligare en bunke och vänd försiktigt ner i smeten. Häll ner smeten i formen och ställ den i frysen över natten.
  7. Ta ut cheesecaken och ställ den i rumstemperatur en stund innan servering. Dekorera med lingon, röda vinbär eller säsongens bär.
  8. Dessert i glas
    Vill du göra dessert i glas, häll istället upp pepparkakssmulet i 8 serveringsglas. Häll över cheesecakesmeten och ställ in glasen i frysen. Dekorera med bär.
  9. Mini-cheesecakes
    Vill du göra mini-cheesecakes blir det ca 10-15 portioner. Fördela pepparkakssmulet i pepparkaksformar, stansar eller muffinsformar. Enklast är att använda muffinsformar i silikon. Häll över cheesecakesmeten och ställ in i frysen. Tryck försiktigt ur cheesecakesen och lägg upp på serveringsfat. Dekorera med bär och servera på en gång.