Friterat ägg med thaisallad

Friterat ägg med thaisallad
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Friterat ägg med thaisallad

12 ingredienser

30 min

Läcker rätt med friterat ägg serverat med en krispig thaisallad med morötter och jordnötter.

Ingredienser

portioner

dressing

  • 2 msk fisksås
  • 1-2 limefrukter
  • 0,5 msk färsk ingefära, riven
  • 0,5 tsk citrongräs, finstrimlad
  • 1 tsk rörsocker
  • 2 msk jordnötter

Övrigt

  • 4 ägg
  • 6 dl neutral rapsolja
  • 0,5 dl jordnötter, finhackade
  • 2 morötter, finstrimlade
  • 1-2 röda thaichilifrukt, finstrimlade
  • 3 dl thaiörter (t ex thaibasilika, mynta, koriander)

Gör så här

  1. Mixa alla ingredienser till dressingen och smaka av syra, sälta och sötma.
  2. Hetta upp oljan till 180 grader. Knäck äggen (1 åt gången) i en liten kopp. Stjälp ned ägget i den heta oljan och fritera ca 1 minut.
  3. Ta upp med hålslev och låt rinna av på papper.
  4. Blanda finstrimlade morötter med örter och vänd runt med dressing.
  5. Servera ägget med salladen och strö över jordnötter.