Friterade och ostfyllda risottobollar med bönsallad

Spela video Friterade och ostfyllda risottobollar med bönsallad
Foto: TV4
4

Du behöver

Sallad

  • 400 g konserverade cannellinibönor
  • 150 g haricots verts
  • 25 g rucola

Dressing

  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 liten rödlök, strimlad
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 2 msk bladpersilja, finhackad
  • 1-2 msk kapris, hackad
  • salt och svartpeppar

Risottobollar

  • kokt risotto (rest) eller nykokt avsvalnad risotto, gjord på aborio- eller avvorioris
  • 1-2 ägg
  • 1 dl färskriven parmesanost
  • 1 dl persilja
  • 50 g pecorinoost
  • salt och svartpeppar
  • ev. lite mjöl
  • ströbröd
  • ev 1 ägg, uppvispat
  • solrosolja, till fritering

Gör så här

  1. Sallad
    Lägg de vita bönorna i ett durkslag och spola av med kallt rinnande vatten. Koka haricots verts i lättsaltat vatten och låt dem svalna.
  2. Blanda alla ingredienser till salladsdressingen.
  3. Lägg bönor och rucola i en skål, häll över salladsdressingen. och blanda noga. Smaka av med salt och peppar och eventuellt med lite extra olivolja och citronsaft.
  4. Risottobollar
    Häll riset i en skål och blanda i ägg (börja med 1 ägg), parmesanost, persilja, salt och peppar. Risblandningen ska kunna formas till bollar. Om blandningen inte är alltför lös, tillsätt ytterligare ett ägg.
  5. Skär pecorinon i små kuber (ca 10 stycken).
  6. Forma det lite klibbiga riset till stora bollar, ca 10 stycken, Tillsätt ev. lite mjöl om riset känns alltför löst. Gör en grop i mitten av varje boll, tryck ner en ostkub i varje grop och tillslut med riset så att osten hamnar i mitten.
  7. Häll ströbröd på en flat tallrik och tryck och rulla risbollarna försiktigt i det. (Doppa ev. bollarna först i uppvispat ägg för att ströbrödet ska få lite bättre fäste). Se till att ströbrödet fäster runt om.
  8. Värm upp rejält med solrosolja i en stekpanna och fritera risbollarna tills de blir härligt gyllenbruna och krispiga runt om.
  9. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av. Servera direkt med salladen.
Kommentera receptet

Fler goda recept