Friterade jordärtskockor med shiitakesvamp och hasselnötter

0 röster
1 h
6
Friterade jordärtskockor med shiitakesvamp och hasselnötter
Foto: TV4
1 h
6
6 portioner

Du behöver

  • 12 jordärtskockor, stora tvättade
  • rapsolja
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 0,5 klyfta vitlök, finriven
  • 30 g smör
  • 100 g shiitakesvamp, fint skivade
  • 100 g hasselnötter, grovhackade
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Gnid in jordärtskockorna i olja och rosta dem hela på en plåt mitt i ugnen cirka 40 minuter, eller tills de är helt mjuka och mosiga i mitten. Ta ut och låt kallna.
  3. Dela skockorna på mitten och kläm ut jordärtskocksköttet, det ska bara var ett tunt skal kvar. Hacka köttet grovt.
  4. Fritera de tunna skalen krispiga och gyllenbruna, ställ på hushållspapper och låt kallna. (Detta kan göras långt i förväg. Dagen innan funkar fint om de förvaras torrt.)
  5. Fräs löken i smöret och tillsätt shiitakesvampen. Stek tills svampen är knaprig och fin, tillsätt då jordärtskockskött och hasselnötter. Fräs en stund till och smaka av med salt och peppar.
  6. Placera ut jordärtskocksskalen på ett fat och fyll med det varma svampfräset eller låt gästerna fylla själva.
6 mars 2020