Friterade champinjoner med dippsås

Friterade champinjoner med dippsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Friterade champinjoner med dippsås

12 ingredienser

Ett ovanligt och läckert tilltugg till drinken före maten. Champinjonerna kan även serveras som bufférätt.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 300 g champinjoner
  • 1 msk citron, pressad
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 dl ströbröd
  • olja, till fritering
  • salt

Dippsås:

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 ägg, hårdkokt
  • 0,5 kruka färsk gräslök

Till servering:

  • 1 kruka färsk persilja
  • 0,5 citron

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Dippsås: Skär gräslöken smått. Skala och finhacka ägget. Blanda majonnäs med ägg och finskuren gräslök. Ställ svalt.
  2. Borsta svampen noga och dela de stora i fyra delar och de mindre i två delar. Droppa citronsaften över svampen. Häll upp mjöl, ströbröd och uppvispat ägg i djupa tallrikar. Doppa svamparna först i mjöl, sedan i ägg och sist ströbröd. Hetta upp frityroljan till 170°. Fritera svampbitarna i omgångar i ca 2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper och strö över lite salt. Fritera persiljan hastigt och lägg den på hushållspapper.
  3. Skär citronen i 4 klyftor. Lägg upp champinjonerna och persiljan tillsammans med citronen och servera med dippsåsen.