Friterad avokado med citrondipp

33 röster
45 m
2

Friterad avokado är farligt gott! Servera med en fräsch citrondipp, kålrabbi och Za'atar-frökrydda.

Visa mer
45 m
2

Du behöver

Za'atar-frökrydda

  • 4 msk pumpakärnor
  • 4 msk sesamfrö
  • 1,5 msk malen spiskummin
  • 2 msk malen koriander
  • 2 msk torkad oregano
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 msk sumak
  • 1 tsk salt

Frityrsmet

  • 2 dl kolsyrat vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk bakpulver

Citrondipp

  • 2 äggulor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 0,5 citron, skal
  • 1 msk citronsaft
  • 3 dl neutral rapsolja
  • salt
  • 3 stänk grön tabasco

Friterad avokado

  • 2 avokador
  • 4-5 dl pankoströbröd, till panering
  • neutral rapsolja, till fritering

Kålrabbi

  • 1 kålrabbi
  • 1 kruka färsk koriander
  • olivolja
  • citronsaft
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Börja med Za'atar kryddan. Lägg alla ingredienser utom Sumac och salt i en torr stekpanna. Rosta ett par minuter så att dofterna kommer fram och fröna blir gyllenbruna. Mortla alltsammans grovt och blanda i sumac och saltet.
  2. Blanda ingredienserna till frityrsmeten i en bunke och ställ åt sidan. Lägg pankoströbrödet i en vid skål.
  3. Rör samman äggulor, senap, citronskal och saft till citrondippen. Droppa ner oljan under ständig vispning tills såsen tjocknar. Smaksätt med salt och tabasco. Värm frityroljan till 160 grader i en vid traktörpanna.
 Använd dig gärna av en kökstermometer.
  4. Skala och kärna ur avokadorna. Skär dem i klyftor. Doppa avokadoklyftorna i frityrsmet och rulla dem därefter i pankobrödet. Fritera frasigt gyllenbruna ett par minuter och låt sedan rinna av på hushållspapper eller en handduk.

  5. Skala och skär kålrabbin tunt på en mandolin, så tunt du bara kan. Akta fingrarna. Droppa lite lite olivolja och citronsaft över och riv/plocka över koriandern.
  6. Lägg upp avokadon på ett lämpligt ”streetfood-fat” och servera med dippen i en skål tillsammans med toppingen och kålrabbin.

Laddar fler recept...