Ura-maki sushi

Ura-maki sushi
Foto: TV4
Frida Ronge
Frida Ronge

Ura-maki sushi

Av: Frida Ronge, Martin Hultenheim

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

Makirullar med svamp och flera olika sorters lök.

Här hittar du

grundrecept för sushiris

.

Nori-ark, wasabi, gari och misopasta finns i japanska butiker och i asiatiska hyllan i välsorterade butiker.

Ingredienser

portioner
  • 250 g sushiris, färdigkokt
  • 4 nori-ark (alger)

Fyllning

  • 200 g blandad svamp (t ex trattkantar, shitake, skogschampinjon, ostronskivling)
  • 1 schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk ingefära, riven
  • 2 msk matolja
  • 1 msk misopasta
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk sambal badjak
  • 1 dl mirin (japansk sött risvin)
  • 2 msk salladslök
  • 1 knippe gräslök
  • wasabi

Gör så här

Fyllning

  1. Ansa svampen och stek den i matolja tillsammans med finhackad lök och vitlök.
  2. Tillsätt misopasta, soya, sambal och mirin. Låt det koka in, smaka av.
  3. Tillsätt mer soja för att öka salthalten, om det behövs.
  4. Blanda ner gräslöken.

Ura-maki sushi

  1. Skapa din arbetsstation. Den ska innehålla: skärbräda, vattenskål, en vass kniv, sushimatta, nori-ark (sjögräs-/algblad), wasabi samt soja.
  2. Skapa din arbetsstation. Den ska innehålla: skärbräda, vattenskål, en vass kniv, sushimatta, nori-ark (sjögräs/alg blad), wasabi samt soja.
  3. Lägg ut sushimattan på skärbrädan och placera ett nori-ark ovanpå.
  4. Den glansiga sidan på arket ska vara ner mot sushimattan.
  5. Fukta händerna i vatten och forma en boll med sushiris ovanpå nori arket.
  6. Sprid ut riset så att det täcker nori-arket men lämna ca 4 cm av den övre kanten fri från ris.
  7. Vänd hela arket så att riset kommer mot mattan. Sätt på lite wasabi.
  8. Placera all fyllning i mitten av arket och vik nu den ris-fria kanten över fyllningen.
  9. Börja sedan rulla ihop med hjälp av sushimattan.
  10. Lägg hackad gräslök på toppen och eventuellt sesamfrön.
  11. Låt den vila ca 5 minuter i rumstemperatur.
  12. Skär sedan upp rullen i skivor med vass och blöt kniv, servera med gari (inlagd ingefära), wasabi och soja.
  13. Smaklig måltid!