Kalops med betor och potatis

Foto: Znapshot/Per Erik Berglund
Kalops med betor och potatis
16 ingredienser
Detta är en av mina absoluta favoriter bland vår svenska husmanskost, här i en moderniserad variant som gör den lättare att laga utan att vara bunden vid spisen särskilt länge men ändå fint och varsamt tillagad!
Ingredienser
- 600 g högrev, i bit
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- 3 msk kalvfond (på flaska)
- 6 dl vatten
- 4 lagerblad
- 10 kryddpepparkorn
- salt
- peppar
- majsstärkelse
- 2 morötter
- 1 bladpersilja, knippe
- 1 förp rödbetor, inlagda
- 600 g sparrispotatis
- 20 g smör
- flingsalt
Gör så här
Kalops
- Lägg köttet i en rymlig gryta. Dela två morötter och löken grovt och lägg i grytan. Fyll med vatten, fond, lagerblad och kryddpeppar.
- Lägg på locket och ställ in hela grytan i ugnen på 100oC över natten, ca 8-10 timmar.
- Tag upp köttet ur buljongen följande morgon och lägg i en plastpåse. Pressa ur luften och knyt igen påsen. Ställ in köttet i kylen och lägg något lagom tungt ovanpå, till exempel ett par mjölkpaket.
Obs! Förbered så här långt 2-3 dagar innan middagen.
- Fortsätt sedan med såsen enligt nedan eller kyl ned buljongen i kastrullen.
- Koka upp 8 dl av buljongen och låt puttra tills ungefär hälften återstår, ca 4 dl.
- Smaka av med salt, mald svartpeppar, mald kryddpeppar och lite av lagen från betorna.
- Red med maizena utblandat med vatten enligt förpackningen.
- Skär det kokta köttet i tärningar ca 3 cm, och värm det försiktigt i såsen.
- Skala två morötter och skär dem i lite oregelbundna bitar. Låt sjuda med i grytan tills de blir mjuka.
Potatis
- Skrubba potatisen noga, koka i saltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet direkt och slunga runt med lite smör och flingsalt. Servera ur en stor skål.
Garnering
- Plocka bladen av persiljan och hacka fint, strö över kalopsen i grytan eller på tallriken.
- Servera kalopsen med nykokt potatis och rödbetor.