Potatissoppa med svamp

Potatissoppa med svamp
Foto: Björn Tesch
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Potatissoppa med svamp

13 ingredienser

En klassiker i den svenska husmanskosten.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg mandelpotatis (eller annan mjölig sort)
  • 30 g torkad svamp (eller 400 g färsk)
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 8 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl lätt crème fraiche, kokbar
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • cayennepeppar
  • 2 dl lättmjölk

Gör så här

  1. Blötlägg svampen om den är torkad. Skala och skär potatis och schalottenlök grovt. Skala och skiva vitlöksklyftan. Lägg det i en stekpanna tillsammans med svampen och bryn det i smör i cirka 3 min.
  2. Flytta över det till en gryta. Tillsätt vatten, vitt vin och buljongtärning. Låt koka 10 min. Rör ner crème fraiche och grädde i soppan. Låt den koka upp. Mixa soppan och smaksätt med salt och cayennepeppar. Värm mjölken och vispa upp ett skum.
  3. Servera soppan varm med mjölkskum på toppen. Garnera med svamp och några droppar god rapsolja för en lite nötig smak på toppen.