Saffransdoftande fiskgryta

33 röster
4
Saffransdoftande fiskgryta
Foto: Jan Bengtsson

Det här är en doftande och mustig gryta med västkustfisk som bas. Den kan naturligtvis även lagas på insjöfisk. Till fest kan man gärna ta med skaldjur i grytan, exempelvis räkor och musslor. Lägg inte i skaldjuren förrän strax före serveringen. Om de får ligga i för länge blir de sega.
Receptet kommer från Bonniers kokbok.

Visa mer
4

Du behöver

  • 350 g fiskfiléer i bitar, blandade sorter tex torsk och kolja, gös och abborre
  • 2 st potatisar
  • 1 st gul lök, liten
  • 2 st tomater
  • 0,5 st fänkålsstånd
  • 0,5 st röd paprika
  • 1 msk smör
  • 0,5 pkt saffran (0,25 g)
  • 1 tsk curry
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong av tärning
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 msk dill, hackad
  • 1 msk persilja, hackad

Serveras med

  • Ris eller lantbröd

Gör så här

  1. Skala potatis och lök och skär dem i sockerbitsstora tärningar.
  2. Skålla och skala tomaterna och skär dem och övriga grönsaker i tärningar.
  3. Fräs potatis, fänkål och lök i smör i en stor kastrull på svag värme i 3 minuter. De ska inte ta färg.
  4. Blanda ner paprika- och tomattärningar.
  5. Tillsätt saffran och curry och låt kryddorna fräsa med någon minut.
  6. Späd med vin och buljong och låt allt sjuda i några minuter.
  7. Vispa sedan ner crème fraiche så att den smälter och blandar sig väl med buljongen.
  8. Smaka av med salt och cayennepeppar.
  9. Lägg i fisken delad i 2-3 cm stora bitar och sjud i några minuter. Koka inte för länge, då blir fisken torr.
  10. Servera grytan omedelbart.
  11. Strö över dill och persilja och servera med ris eller lantbröd.
9 november 2010
Box på köpet

laddar fler recept

Laddar fler recept