Mandelpotatis- och karljohanssoppa

Mandelpotatis- och karljohanssoppa
Foto: Tv4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Mandelpotatis- och karljohanssoppa

2

13 ingredienser

En härlig soppa med smak av hösten. Receptet kommer från Hela årets kokbok.

Ingredienser

portioner4
  • 4 mandelpotatisar, tunt skivade
  • 150 g karljohansvamp, grovhackad
  • 2 schalottenlökar, tunt skivade
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 1 msk olivolja med citron
  • 1 msk smör
  • 1 tsk färsk timjan
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,5 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl crème fraîche
  • salt (efter smak)
  • cayennepeppar (efter smak)

Gör så här

  1. Fräs potatis, svamp, lök och vitlök i olja och smör några minuter utan att det tar färg.
  2. Repa över timjan och späd med vin, vatten och buljongtärningar.
  3. Koka upp och låt sjuda i 20 minuter eller tills allt är riktigt mosigt.
  4. Ta soppan från värmen.
  5. Mixa soppan slät med en stavmixer och tillsätt crème fraiche.
  6. Koka upp soppan och smaka av med salt och peppar.
  7. Känns soppan för tjock i konsistensen går det utmärkt att späda med lite mineralvatten. Det gör att soppan blir lite mousserande. Det fungerar också med skummad mjölk.