Ljummen lax med sallad och krutonger

Ljummen lax med sallad och krutonger
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Ljummen lax med sallad och krutonger

15 ingredienser

Härlig sallad med lax som passar både vardag som fest.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 400 g laxfilé
  • 2 msk salt
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 tsk vitpeppar, grovkrossad
  • blandad sallad till 4 port
  • 1 silverlök
  • 1 knippe dill
  • 0,5 gurka
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk solrosolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 skivor vitt bröd
  • 2 msk smör (eller margarin)
  • salt
  • peppar

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Skär laxen i tärningar. Blanda laxen med salt, strösocker och vitpeppar. Låt stå och grava medan man gör i ordning salladen.
  2. Riv salladen fint och skölj den väl i ett durkslag. Skala och skiva löken i fina ringar. Grovhacka dillen. Skala och skär gurkan i stavar. Blanda vinäger, olja och senap i en salladsskål. Vänd ner gurkan och låt den marinera i blandningen.
  3. Skär bröden i stavar och stek dem gyllenbruna i matfettet. Blanda salladen och löken med gurkan. Salta och peppra lätt. Halstra laxen på hög värme i ca 1 minut. Blanda ner laxbitarna i salladen och toppa med brödkrutonger och dill.