Ljummen lax med sallad och krutonger
Ljummen lax med sallad och krutonger
15 ingredienser
Härlig sallad med lax som passar både vardag som fest.
Ingredienser
- 400 g laxfilé
- 2 msk salt
- 3 msk strösocker
- 0,5 tsk vitpeppar, grovkrossad
- blandad sallad till 4 port
- 1 silverlök
- 1 knippe dill
- 0,5 gurka
- 1 msk rödvinsvinäger
- 2 msk solrosolja
- 1 msk dijonsenap
- 3 skivor vitt bröd
- 2 msk smör (eller margarin)
- salt
- peppar
Gör så här
- Skär laxen i tärningar. Blanda laxen med salt, strösocker och vitpeppar. Låt stå och grava medan man gör i ordning salladen.
- Riv salladen fint och skölj den väl i ett durkslag. Skala och skiva löken i fina ringar. Grovhacka dillen. Skala och skär gurkan i stavar. Blanda vinäger, olja och senap i en salladsskål. Vänd ner gurkan och låt den marinera i blandningen.
- Skär bröden i stavar och stek dem gyllenbruna i matfettet. Blanda salladen och löken med gurkan. Salta och peppra lätt. Halstra laxen på hög värme i ca 1 minut. Blanda ner laxbitarna i salladen och toppa med brödkrutonger och dill.