Flankstek med rödvinssås och smashed potatis

Foto: Köket.se
Flankstek med rödvinssås och smashed potatis
22 ingredienser
1h 30 min
Flankstek är en riktig favorit när man bjuder till fest, adventsmiddag eller varför inte till nyår?
Ingredienser
Flankstek
- ca 600 g Flankstek från Irish Beef
- salt
- peppar
- smör, att steka i
Smashed potatis
- 800 g fast potatis, kokad och avsvalnad
- 1 klyfta vitlök
- 2 msk smör
- Rapsolja
- svartpeppar
- flingsalt
- 0,5 kruka färsk timjan
- 1 dl hasselnötter, rostade och hackade
Rödvinsås
- 3 dl rött vin
- 2 schalottenlökar, hackade
- 1 lagerblad
- 1 kvist färsk timjan
- peppar
- 3 dl kalvfond (hemgjord eller utspädd)
- salt
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 msk smör
Till servering
- 0,5 granatäpple
- sallad
Gör så här
Rödvinsås
- Häll upp rödvin i en kastrull och tillsätt lagerblad, den hackade schalottenlöken, timjan och peppar.
- Reducera rödvinsåsen tills den tjocknar, häll i kalvfonden och låter såsen koka ihop ytterligare.
- Smaka av, tillsätt eventuellt lite salt och en skvätt vinäger om du behöver höja syran i såsen.
- Tillsätt en klick smör och sila sedan såsen.
Smashed potatoes
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg den kokta, kalla potatisen på en ugnsplåt eller i en ugnsfast form och krossa potatisen med en gaffel.
- Skiva vitlöksklyftan och lägg en skiva på varje potatis.
- Ringla lite rapsolja över potatisarna, sätt en liten klick smör på varje potatis. Strö över salt, peppar och riv sönder några timjankvistar över potatisarna. Toppa med hackade hasselnötter - nötterna blir pricken över i! Tillaga i ugnen i ca 15 minuter, tills smöret smält.
Flankstek
- Se till att flanksteken har rumstemperatur innan du steker.
- Torka av flanksteken, salta och peppra.
- Stek på hög värme i en klick smör och rapsolja, cirka 1-2 minuter per sida.
- Medan du steker, ös smör över köttbiten. Stek tills du får önskad innertemperatur. Rare: 48-52 grader, medium: 56-58 grader, well done: 68-70 grader.
- Ta bort från stekpannan och låt köttet vila i cirka 10 minuter innan du skär den i bitar. När du skär steken, skär tvärs över muskelfibrerna så undviker du att köttet blir segt.
- Servera köttet på ett stort fat med potatisen, rödvinsåsen och en god sallad. Avsluta med att strö de vackert röda granatäpplekärnorna över maten.