Flankstek med rödvinssås och smashed potatis

Irish beef Flankstek med rödvinssås och smashed potatis
Foto: Köket.se

Flankstek med rödvinssås och smashed potatis

22 ingredienser

1h 30 min

Flankstek är en riktig favorit när man bjuder till fest, adventsmiddag eller varför inte till nyår?

Ingredienser

portioner

Flankstek

  • ca 600 g Flankstek från Irish Beef
  • salt
  • peppar
  • smör, att steka i

Smashed potatis

  • 800 g fast potatis, kokad och avsvalnad
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • Rapsolja
  • svartpeppar
  • flingsalt
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 1 dl hasselnötter, rostade och hackade

Rödvinsås

  • 3 dl rött vin
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan
  • peppar
  • 3 dl kalvfond (hemgjord eller utspädd)
  • salt
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk smör

Till servering

  • 0,5 granatäpple
  • sallad

Gör så här

Rödvinsås

  1. Häll upp rödvin i en kastrull och tillsätt lagerblad, den hackade schalottenlöken, timjan och peppar.
  2. Reducera rödvinsåsen tills den tjocknar, häll i kalvfonden och låter såsen koka ihop ytterligare.
  3. Smaka av, tillsätt eventuellt lite salt och en skvätt vinäger om du behöver höja syran i såsen.
  4. Tillsätt en klick smör och sila sedan såsen.

Smashed potatoes

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg den kokta, kalla potatisen på en ugnsplåt eller i en ugnsfast form och krossa potatisen med en gaffel.
  3. Skiva vitlöksklyftan och lägg en skiva på varje potatis.
  4. Ringla lite rapsolja över potatisarna, sätt en liten klick smör på varje potatis. Strö över salt, peppar och riv sönder några timjankvistar över potatisarna. Toppa med hackade hasselnötter - nötterna blir pricken över i! Tillaga i ugnen i ca 15 minuter, tills smöret smält.

Flankstek

  1. Se till att flanksteken har rumstemperatur innan du steker.
  2. Torka av flanksteken, salta och peppra.
  3. Stek på hög värme i en klick smör och rapsolja, cirka 1-2 minuter per sida.
  4. Medan du steker, ös smör över köttbiten. Stek tills du får önskad innertemperatur. Rare: 48-52 grader, medium: 56-58 grader, well done: 68-70 grader.
  5. Ta bort från stekpannan och låt köttet vila i cirka 10 minuter innan du skär den i bitar. När du skär steken, skär tvärs över muskelfibrerna så undviker du att köttet blir segt.
  6. Servera köttet på ett stort fat med potatisen, rödvinsåsen och en god sallad. Avsluta med att strö de vackert röda granatäpplekärnorna över maten.