Fjällkobiff med ugnsbakade rotfrukter

3 röster
2 h
4

Fjällkobiff med ugnsbakade rotfrukter, portvinssås och smörstekta kantareller blir en rustik och smakrik huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
2 h
4
4 portioner

Du behöver

Fjällkobiff

  • 4 bitar ryggbiff (eller entrecote av fjällko) [á 150 g]
  • salt
  • peppar

Ugnsbakade rotfrukter

  • 3 palsternackor
  • 600 g potatis
  • 4 morötter
  • 4 gulbetor (eller polkabetor)

Smörstekta kantareller

  • 300 g kantareller
  • smör
  • gul lök (efter smak)
  • salt
  • peppar

Portvinssås

  • 1 gul lök, finhackad
  • 10-12 svartpepparkorn, krossade
  • 2 msk smör, till stekning
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 4 msk vetemjöl
  • 6-7 dl köttbuljong
  • 2,5 dl rött portvin
  • 3 msk kinesisk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk smör
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Fjällkobiff
    Bryn köttet i stekpanna. Salta och peppra och tillaga i ugnen på 125 grader tills innertemperaturen når 55 grader, efter cirka 30 minuter. Ta ut och låt vila i folie.
  2. Ugnsbakade rotfrukter
    Skala och dela rotfrukterna. Tillaga i ugnen i 40 minuter på 225 grader.
  3. Smörstekta kantareller
    Smörstek kantarellerna med lök, salt och peppar efter smak i cirka 15 minuter.
  4. Portvinssås
    Fräs lök och krossad svartpeppar i 2 msk smör ett par minuter utan att löken får färg.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare någon minut. Pudra över mjölet och späd med buljongen lite i taget. Vispa och koka upp mellan var spädning.
  6. Tillsätt 2 dl portvin och soja. Koka på svag värme cirka 15 minuter. Sila och tillsätt resten av vinet och eventuellt salt. Vispa slutligen i 3 msk smör. Görs såsen i förväg, vänta med smöret till uppvärmningen.

laddar fler recept...

Laddar fler recept...