Fjällkobiff med ugnsbakade rotfrukter

Fjällkobiff med ugnsbakade rotfrukter
Foto: Tv4

Fjällkobiff med ugnsbakade rotfrukter

Av: Malin - Tidaholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

2 h

Fjällkobiff med ugnsbakade rotfrukter, portvinssås och smörstekta kantareller blir en rustik och smakrik huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fjällkobiff

  • 4 bitar ryggbiff (eller entrecote av fjällko) [á 150 g]
  • salt
  • peppar

Ugnsbakade rotfrukter

  • 3 palsternackor
  • 600 g potatis
  • 4 morötter
  • 4 gulbetor (eller polkabetor)

Smörstekta kantareller

  • 300 g kantareller
  • smör
  • gul lök (efter smak)
  • salt
  • peppar

Portvinssås

  • 1 gul lök, finhackad
  • 10-12 svartpepparkorn, krossade
  • 2 msk smör, till stekning
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 4 msk vetemjöl
  • 6-7 dl köttbuljong
  • 2,5 dl rött portvin
  • 3 msk kinesisk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk smör

Gör så här

Fjällkobiff

  1. Bryn köttet i stekpanna. Salta och peppra och tillaga i ugnen på 125 grader tills innertemperaturen når 55 grader, efter cirka 30 minuter. Ta ut och låt vila i folie.

Ugnsbakade rotfrukter

  1. Skala och dela rotfrukterna. Tillaga i ugnen i 40 minuter på 225 grader.

Smörstekta kantareller

  1. Smörstek kantarellerna med lök, salt och peppar efter smak i cirka 15 minuter.

Portvinssås

  1. Fräs lök och krossad svartpeppar i 2 msk smör ett par minuter utan att löken får färg.
  2. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare någon minut. Pudra över mjölet och späd med buljongen lite i taget. Vispa och koka upp mellan var spädning.
  3. Tillsätt 2 dl portvin och soja. Koka på svag värme cirka 15 minuter. Sila och tillsätt resten av vinet och eventuellt salt. Vispa slutligen i 3 msk smör. Görs såsen i förväg, vänta med smöret till uppvärmningen.