Fisktacos med salsa molcajete och guacamole

koket.se
Fisktacos med salsa molcajete och guacamole
Foto: TV4
Peter Norman
Peter Norman

Fisktacos med salsa molcajete och guacamole

18 ingredienser

40 m

Lyxig variant på grillad fisktacos med vitlöksdoftande havsabborre, guacamole och hemgjord het salsa.

Tips! Havsabborre kan ersättas med lax, torsk eller gös.

Se Peter Norman laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 1 havsabborre (á 3 kg), urbenad men inte fjällad
  • 200 g smör
  • 5 klyftor vitlök, skivade

Salsa molcajete roja

  • 1 kg plommontomat
  • 2-6 serranochili, beroende på önskad styrka
  • 0,5 gul lök, tunt skivad
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 limefrukter, pressade
  • salt

Guacamole (4 portioner)

  • 2 avokador
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 msk limefrukt, juice
  • 2 spansk peppar, finhackade
  • 0,5 silverlök, finhackad
  • 2 plommontomater, hackade
  • 1 kruka koriander, skuren
  • 1 tsk havssalt

Tillbehör

  • tortillabröd

Gör så här

  1. Använd en grill med lock. Tänd grillen en halvtimme innan det ska grillas.
  2. Smält smöret med vitlöken.
  3. Lägg fisken på grillen med fjällsidan neråt och pensla på vitlökssmöret. Lägg på locket och grilla i ca 20 min. Pensla på mer vitlökssmör emellanåt.

Salsa molcajete

  1. Rosta tomaterna, chilifrukterna och löken i en torr gjutjärnspanna eller en mexikansk comal tills de är rejält svarta runt om.
  2. Mortla vitlöken med limejuice och salt. Tillsätt den rostade löken och därefter chilifrukterna och sist tomaterna. Mortla sönder ordentligt till en sås. Smaka av med salt.

Guacamole

  1. Mortla vitlöken med limejuicen och salt.
Tillsätt spansk peppar och silverlöken och mortla grovt. Mosa avokadon och tomaterna. Tillsätt koriandern och smaka av med salt.
  2. Lägg fisken på ett stort fat eller en skärbräda och servera tillsammans med tortillas, salsa molcajete och guacamole.