Fisksoppa med tomat och dill
Fisksoppa med tomat och dill
16 ingredienser
40 min
Lättlagad fisksoppa med grönsaker, konserverade körsbärstomater, apelsin och timjan. Vänd i räkor och dill precis före servering och bjud gärna med ett frasigt bröd.
Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser
- 600 g torskfilé
- 0,5 purjolök
- 1 fänkål
- 2 morötter
- 4 potatisar
- 2 klyftor vitlök
- 400 g konserverade körsbärstomater
- 1 apelsin
- 1 fänkål, liten
- ca 1,2 l vatten
- 2 fiskbuljongtärningar
- 2 tsk torkad timjan
- 0,5 g saffran (1 kuvert)
- 300 g handskalade räkor
- färsk dill, finhackad
- olivolja, till stekning
Gör så här
- Ansa och strimla purjolök och fänkål. Skala och skär morot och potatis i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken.
- Fräs purjolök, vitlök, fänkål och morot i olja i en stor kastrull eller gryta några minuter, de ska inte få färg. Tillsätt potatisen och stek ytterligare någon minut.
- Tillsätt tomaterna och mosa gärn till tomaterna med en sked.
- Tillsätt vatten, buljong, saffran och timjan. Låt soppan småkoka under lock ca 20-25 minuter tills grönsakerna är mjuka.
- Skär fisken i mindre bitar, ca 2-3 cm stora. Lägg ner i grytan, vänd runt försiktigt och låt sjuda ca 4 minuter.
- Pressa i apelsinsaft och blanda runt. Ta från värmen och tillsätt räkor och dill. Bjud gärna med bröd till.