Fiskgryta i ugn med fänkål, tomat och rödstrimma
Fiskgryta i ugn med fänkål, tomat och rödstrimma
13 ingredienser
40 min
En lättlagad variant på fiskgrytan bouillabaisse där allt smidigt läggs i en form och tillagas i ugnen i stället för på spisen. Rödstrimma är en landodlad fisk som finns i välsorterade butiker, den kan ersättas av gös, lax eller torsk.
Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser
- 3 gula lökar
- 1 förp saffran (à 0,5 g)
- 1 apelsin
- 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
- 1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
- 0,5 dl kapris
- 2 fänkål
- 1 kruka basilika
- 400-500 g rödstrimma
- olivolja
- salt
- svartpeppar
Till servering
- aioli
Gör så här
- Sätt ugnen på 210 grader.
- Skala och skiva löken tunt. Fräs den mjuk i lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt saffran och fräs ytterligare någon minut.
- Lägg lökfräset i botten av en ugnsform. Riv över apelsinskal och pressa över apelsinsaft. Häll på krossade tomater i ett jämnt lager. Strö över kapris och hackad chili.
- Skär fänkål i skivor och täck formen med dem. Ringla över olivolja. Salta och peppra.Tillaga i ugnen ca 15 minuter.
- Salta fisken och skär den i bitar på längden.
- Ta ut formen. Sänk ugnsvärmen till 200 grader.
- Lägg på fiskfiléerna.
- Tillaga i ugnen tills fisken är klar (innertemp på 50 grader), ca 5 minuter.
- Ta ut och toppa med färsk basilika och klickar av citronaioli.