Fisk- och skaldjursragu med citrus och försommarprimörer

Fisk- och skaldjursragu med citrus och försommarprimörer
Foto: Mikael Göransson/TV4
4

Du behöver

  • 1 fänkål
  • 1 gul lök
  • 3 morötter (eller 5 små av valfri färg )
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 spansk chilifrukt
  • 1 knippe grön sparris
  • 10 plommontomater, krossas grovt
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 grapefrukt
  • 2,5 apelsin
  • 1 citron
  • 2 msk koncentrerad fiskfond
  • ca 150 g sockerärtor
  • 200 g blåmusslor
  • 200 g hjärtmussla
  • 200 g räkor

Valfria fiskar t ex:

  • 4 små filéer regnbågslax
  • 200 g lax
  • 200 g torsk

Servering

  • spansk körvel
  • flingsalt

Gör så här

  1. Skiva fänkål och lök i 1 cm tjocka skivor. Skiva vitlöken tunt. Skär morötterna grovt. Bryt av den grövsta delen av sparrisen (spara till soppa eller fond), bryt ner sparrisen i mindre bitar och skär chilin fint.
  2. Filéa och skinna regnbågen om detta behövs. Skär lax och torsk i 3 x 3 cm kuber. Skala räkorna.
  3. Fräs grönsaker och musslor i rapsolja i en stor panna. Skär tomaterna i halvor, eller krossa dom mellan fingrarna, och stek med i grönsaks- och musselfräset. Häll på saften från 0,5 apelsin och grapefrukt samt tillsätt fiskfonden, låt allt fräsa ihop. Tillsätt crème fraiche.
  4. Stek samtidigt regnbågsfiléer, 2 citronhalvor och 2 apelsinhalvor i en stekpanna vid sidan om eller på kanten om en Muurika används. Tillsätt den övriga fisken och sockerärtor till ragun och låt fisken gå klart mot slutet. Avsluta med skalade räkor.
  5. Lägg upp på ett serveringsfat och toppa med regnbågen, strö på lite flingsalt. Garnera med den stekta apelsinen och spansk körvel.
Kommentera receptet

Fler goda recept