1 dl vitt vin (eller vatten + 1 msk vitvinsvinäger)
5 dl fiskfond (eller skaldjursfond)
2 dl vispgrädde
salt
nymalen vitpeppar
Gryta
300 g kokt potatis, skuren i bitar
2 morötter, tunt skivade och lättpicklade i 1-2-3-lag
100 g haricots verts, förvällda (eller spritade bondbönor)
300 g regnbåge, skuren i kuber
200 g färska räkor, skalade (spara några med skal till dekoration om du vill)
ev pilgrimsmussla, nyhalstrade
ev havskräftor, nyhalstrade
Servering
aioli
färsk dill
bröd
Gör så här
Citronaioli
Mät upp äggula, senap, vitlök, citronskal och citronjuice i en skål. Vispa samman.
Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning tills aiolin börjar tjockna. Tillsätt sedan oljan i en tunn stråle tills du fått en tjock och blank emulsion.
Smaka av med salt och eventuellt lite mer citronjuice om du vill ha mer syra.
Aiolin kan också göras med stavmixer. Mät upp alla ingredienser (utom salt) i ett smalt kärl, sätt ner mixern i botten och mixa utan att lyfta tills aiolin går ihop.
Fänkålsdoftande fond
Fräs lök, vitlök, fänkål och dillstjälkar i smör tills det är mjukt men utan färg.
Tillsätt saffran och låt blomma ut någon minut.
Slå på vin och låt reducera något.
Häll i fond och låt sjuda i 10 minuter.
Sila av basen och häll tillbaka i kastrullen.
Rör ner grädde och smaka av med salt och vitpeppar. Håll varm.
Gryta
Värm försiktigt upp grytbasen.
Lägg i potatis, picklad morot och bönor och låt sjuda någon minut.
Lägg försiktigt i laxen och låt sjuda i 3–4 minuter tills fiskbitarna precis är genomkokta.
Vänd ner räkorna precis före servering.
Servering
Servera grytan med aioli, gott bröd och färsk dill.