Fisk- och skaldjursgryta med aioli

Foto: Tv4
Fisk- och skaldjursgryta med aioli
22 ingredienser
1 h
Fisk- och skaldjursgryta med aioli är en riktigt god rätt att servera till helgen.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 1 fänkål (stor, spara fänkålsdillen)
- 1 morot (stor)
- 10 champinjoner (färska)
- 1 gul paprika
- 1 röd chilifrukt (ej fröna inuti)
- 300 g laxfilé
- 300 g torskrygg
- 500 g skalade räkor (frysta eller färska, spara skalen och pressa dessa till en fond)
- 4 msk smör
- 2 förp saffran
- 4 klyftor vitlök (stora)
- 2 krm cayennepeppar
- 2 schalottenlökar (stora)
- 1 fiskbuljongtärning
- skaldjursfond (eller hummerfond efter smak)
- 5 dl vitt vin
- 1 burk hela konserverade tomater
- 5 dl grädde (visp alternativ matlagningsgrädde)
Aioli
- 2 klyftor vitlök (små)
- 1 dl majonnäs
- 1-2 limefrukter, skalet
Servering
- foccaia
Gör så här
- Förbered rätten genom att finstrimla fänkålen och skär moroten samt champinjonerna i tunna skivor.
- Finhacka paprika och chili. Skär fisken i lite större tärningar. Skala räkor och spara skalen.
- Pressa räkskalen, gärna i en potatispress, för att få ut mesta möjliga saft.
- Lägg smöret i en stor kastrull och låt smälta tills det fräst klart. Häll i saffran, vitlök,
- cayennepeppar och schalottenlök. Låt svettas någon minut och tillsätt sedan den strimlade fänkålen och morotsmynten. Lägg på locket till kastrullen en stund.
- Tillsätt fiskbuljongtärningen samt fonden i grytan. Låt grönsakerna få svettas i ytterligare ca 5 minuter.
- Häll på vinet, tomaterna, den finhackade chilin, champinjoner och fintärnad paprika. Låt puttra ca 15 minuter.
- Lägg försiktigt i fisken och låt den bli halvklar. Häll därefter i grädde och koka fisken färdig.
- Garnera grytan med räkor och klicka med fördel i aioli. Servera med nybakad foccaia.
Aioli
- Pressa vitlöksklyftorna i majonnäsen och riv i limeskal, rör om.