Fisk- och skaldjursgryta med aioli

Fisk- och skaldjursgryta med aioli
Foto: Tv4

Fisk- och skaldjursgryta med aioli

Av: Christine - Trosa

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h

Fisk- och skaldjursgryta med aioli är en riktigt god rätt att servera till helgen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 fänkål (stor, spara fänkålsdillen)
  • 1 morot (stor)
  • 10 champinjoner (färska)
  • 1 gul paprika
  • 1 röd chilifrukt (ej fröna inuti)
  • 300 g laxfilé
  • 300 g torskrygg
  • 500 g skalade räkor (frysta eller färska, spara skalen och pressa dessa till en fond)
  • 4 msk smör
  • 2 förp saffran
  • 4 klyftor vitlök (stora)
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 schalottenlökar (stora)
  • 1 fiskbuljongtärning
  • skaldjursfond (eller hummerfond efter smak)
  • 5 dl vitt vin
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 5 dl grädde (visp alternativ matlagningsgrädde)

Aioli

  • 2 klyftor vitlök (små)
  • 1 dl majonnäs
  • 1-2 limefrukter, skalet

Servering

  • foccaia

Gör så här

  1. Förbered rätten genom att finstrimla fänkålen och skär moroten samt champinjonerna i tunna skivor.
  2. Finhacka paprika och chili. Skär fisken i lite större tärningar. Skala räkor och spara skalen.
  3. Pressa räkskalen, gärna i en potatispress, för att få ut mesta möjliga saft.
  4. Lägg smöret i en stor kastrull och låt smälta tills det fräst klart. Häll i saffran, vitlök,
  5. cayennepeppar och schalottenlök. Låt svettas någon minut och tillsätt sedan den strimlade fänkålen och morotsmynten. Lägg på locket till kastrullen en stund.
  6. Tillsätt fiskbuljongtärningen samt fonden i grytan. Låt grönsakerna få svettas i ytterligare ca 5 minuter.
  7. Häll på vinet, tomaterna, den finhackade chilin, champinjoner och fintärnad paprika. Låt puttra ca 15 minuter.
  8. Lägg försiktigt i fisken och låt den bli halvklar. Häll därefter i grädde och koka fisken färdig.
  9. Garnera grytan med räkor och klicka med fördel i aioli. Servera med nybakad foccaia.

Aioli

  1. Pressa vitlöksklyftorna i majonnäsen och riv i limeskal, rör om.