• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Osso Buco

Osso Buco
Foto: TV4

Osso Buco

25 steg att laga

30 ingredienser

Osso Buco tar ett par timmar i ugnen men oj så gott. Servera på klassiskt vis med en saffransrisotto.

Ingredienser

portioner6 portioner

Osso buco

  • 6 skiva kalvlägg
  • 6 msk vetemjöl
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 schalottenlökar
  • 6-8 steklökar
  • 1 hel vitlök
  • 3 morötter
  • 6 färska salviablad
  • 2 kvist rosmarin
  • 4 kvist backtimjan
  • 3 lagerblad
  • 3 bit citron, skal
  • 3 bit apelsinskal
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 dl kalvbuljong
  • 3 dl vatten
  • 4 tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl tomat, krossade

Risotto

  • 6 dl avioriris
  • 3 dl vitt vin
  • 8 dl kycklingbuljong
  • 0,25 g saffran [0,5 förp]
  • 2 schalottenlökar
  • 3 msk parmesanost, riven
  • 3 msk smör
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, malen, (efter smak)
  • vitvinsvinäger (efter smak)

Gör så här

  1. Osso buco
    Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Salta och peppra köttet.
  3. Vänd det i mjöl.
  4. Hetta upp olja och bryn köttet till gyllenbrunfärg.
  5. Lyft upp köttet.
  6. Skala schalottenlök, steklökar, morot.
  7. Dela vitlöken på mitten.
  8. Bryn allt tillsammans och tillsätt timjan, salvia, rosmarin, lagerblad, citronskal, apelsinskal och chili.
  9. Slå på vitt vin och låt det reduceras.
  10. Häll sedan på kalvbuljong och vatten.
  11. Tillsätt tomat, tomatpuré och krossad tomat.
  12. Rör om och lägg tillbaka köttet.
  13. In med allt i ungen i 1.5-2 timmar.
  14. Risotto
    Skala och finhacka löken.
  15. Fräs löken utan att den tar färg.
  16. Tillsätt riset och salt.
  17. Slå på vitt vin och låt det reducera ner på svag värme.
  18. Häll på buljongen och rör runt med hjälp av en träsked.
  19. Låt koka på svag värme i 10 minuter.
  20. Ha sedan ner saffranen och koka ytterliggande 10 minuter.
  21. Rör om då och då.
  22. Ta kastrullen från värmen och slunga ner parmesanosten så den smälter in i riset.
  23. Slunga sedan ner smöret.
  24. Smaka upp med salt, peppar och vitvinsvinäger.
  25. Servera genast med osso bucon.