Filip Poons sushi

Filip Poons sushi
Foto: Tv4
Filip Poon
Filip Poon

Filip Poons sushi

1

17 ingredienser

30 m

Har du testat att äta sushi på samma sätt som man gör med taco? Det här kan snabbt bli en ny favorit till fredagsmyset!

Ingredienser

portioner4

Sushi

  • 5,5 dl sushiris (rundkornigt)
  • 1 dl sushi su
  • 10 ark nori, skurna i mindre bitar (sjögräsark)
  • 200 g lax, färsk och skuren i 1 cm tjocka tärnigar
  • 200 g vit fisk, skuren i 1 cm tjocka tärningar (t.ex. hälleflundra, havsabbore, torsk)

Servering (välj fritt)

  • 1 avokado
  • 1 gurka, skuren i 1 cm tärningar
  • 1 knippe salladslök, skivad
  • 4-5 blad romansallad, hackat
  • morot, chilipicklade
  • svamp, sojakokt
  • tamagoyaki (söt omelettrulle)
  • majonnäs (chili-, soja-, citron-, eller wasabimajonnäs)
  • inlagd ingefära
  • wasabi
  • Kikkoman sojasås
  • färska örter
  • sesamfrön

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen, eller följ nedanstående steg.
  2. Skölja riset tills vattnet inte är grumligt, 4-5 gånger. Blötlägg det sedan och låt det svälla i cirka 10 minuter.
  3. Häll av vattnet och lägg riset i en kastrull eller riskokare. Fyll på med vatten tills vattennivån är cirka 2 cm över riset. Koka upp snabbt och koka på hög värme tills små hål bildats i riset, det tar cirka 4-5 minuter.
  4. Lägg på ett lock på riset och koka på låg värme i cirka 10 minuter. Häll sedan över riset på en stor plåt.
  5. Häll cirka 1 dl sushi su över riset och blanda försiktigt ihop det med en fuktig träslev eller slickepott. Låt riset svalna något, rör om med jämna mellanrum, jag brukar stå och fläkta det med en solfjäder. Riset ska vara ljummet.
  6. Gör i ordning de tillbehör du vill använda.
  7. Ta sedan ett litet noriark, fyll det med lite ris och toppa med valfri tillbehör. Garnera även gärna med lite örter och sesamfrön.