200 g lax, färsk och skuren i 1 cm tjocka tärnigar
200 g vit fisk, skuren i 1 cm tjocka tärningar (t.ex. hälleflundra, havsabbore, torsk)
Servering (välj fritt)
1 avokado
1 gurka, skuren i 1 cm tärningar
1 knippe salladslök, skivad
4-5 blad romansallad, hackat
morot, chilipicklade
svamp, sojakokt
tamagoyaki (söt omelettrulle)
majonnäs (chili-, soja-, citron-, eller wasabimajonnäs)
inlagd ingefära
wasabi
Kikkoman sojasås
färska örter
sesamfrön
Gör så här
Koka riset enligt anvisning på förpackningen, eller följ nedanstående steg.
Skölja riset tills vattnet inte är grumligt, 4-5 gånger. Blötlägg det sedan och låt det svälla i cirka 10 minuter.
Häll av vattnet och lägg riset i en kastrull eller riskokare. Fyll på med vatten tills vattennivån är cirka 2 cm över riset. Koka upp snabbt och koka på hög värme tills små hål bildats i riset, det tar cirka 4-5 minuter.
Lägg på ett lock på riset och koka på låg värme i cirka 10 minuter. Häll sedan över riset på en stor plåt.
Häll cirka 1 dl sushi su över riset och blanda försiktigt ihop det med en fuktig träslev eller slickepott. Låt riset svalna något, rör om med jämna mellanrum, jag brukar stå och fläkta det med en solfjäder. Riset ska vara ljummet.
Gör i ordning de tillbehör du vill använda.
Ta sedan ett litet noriark, fyll det med lite ris och toppa med valfri tillbehör. Garnera även gärna med lite örter och sesamfrön.