Färskpotatissallad med örtmajonnäs och varmrökt lax

Frida Ronge

Färskpotatissallad med örtmajonnäs och varmrökt lax

20 ingredienser

30 min

Ta vara på vårens goda primörer och gör den här fräscha och matiga salladen med lax.

Ingredienser

portioner

Sallad

  • 1 kg färskpotatis
  • 1 knippe grön sparris
  • 1 rättika (watermelon radish eller gurka)
  • 1 knippe rädisa
  • 1 avokado (mogen)
  • 400 g varmrökt lax (röding eller regnbåge)
  • 0,5 citron
  • 2-3 dillvippor
  • ätbara blommor
  • blomsterkrasse (eller riven pepparrot)
  • svartpeppar
  • flingsalt

Örtmajonnäs

  • 50 g färska örter, grovhackade (t.ex. dill, persilja, dragon eller ramslök)
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 dl neutral olja
  • 2 äggulor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

Sallad

  1. Koka färskpotatisen.
  2. Skala och skär bort bottendelen på sparrisen.
  3. Blanchera sparrisen al dente i rikligt saltat vatten.
  4. Lyft sedan upp sparrisen och lägg dem i kallt vatten innan du skär dem i bitar.
  5. Skär rättika i tunna skivor på mandolin och sedan i trekanter.
  6. Dela rädisorna i kvartar.
  7. Dela avokadon i grova småbitar.
  8. Dela även den rökta fisken i bitar.
  9. Lägg allt i en stor skål, pressa över citronsaft, klicka över dressingen och toppa med dill, blommor och blomsterkrasse eller pepparrot.

Örtmajonnäs

  1. Grovhacka örterna eller ramslöken.
  2. Lägg alla ingredienserna i en hög mixerbunke.
  3. Ställ stavmixern i botten på bunken och starta den. Dra sedan staven uppåt så att det bildas en grön och fin majonnäs.