Färskostsmousse med jordgubbs- och rabarberkompott samt kaksmulor

POPULÄRT
Färskostsmousse med jordgubbs- och rabarberkompott samt kaksmulor
Foto: Tea Malmegård
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Färskostsmousse med jordgubbs- och rabarberkompott samt kaksmulor

38

8 steg att laga

18 ingredienser

Blixtsnabb fräsch midsommardessert i glas! Färskostmousse varvas med en kompott på jordgubbar och rabarber samt toppas med rostad sockerkaka.

Ingredienser

portioner6 portioner

Rabarber och jordgubbskompott

  • 2 rabarber
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 20 jordgubbar, skurna i småbitar

Färskostmousse

  • 200 g färskost [2 dl]
  • 100 g gräddfil [1 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 90 g florsocker [1,5 dl]
  • 200 g grädde, lättvispad [2 dl]

Rostade sockerkakssmulor

  • 110 g ägg [2 st]
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 165 g vetemjöl [2,75 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 10 g vaniljsocker [1,5 tsk]
  • 10 g bakpulver [1,5 tsk]
  • 50 g brynt smör (> 0,5 dl)
  • 100 g standardmjölk [1 dl]

Rostning

  • 50 g smör
  • 50 g strösocker

Gör så här

  1. Kompott
    Tärna rabarber i små bitar och stek med vaniljsockret tills de börjar mjukna. Häll då i jordgubbarna, rör om och häll av. Låt svalna av.
  2. Mousse
    Vispa upp färskost, gräddfil, florsocker och vanilj. Vispa grädden vid sidan av och vänd sedan i i omgångar. Fyll i spritspåse.
  3. Sockerkakssmulor
    Värm ugnen till 175 grader. Förbered en plåt med kant och lägg ett bakplåtspapper i botten.
  4. Vispa upp ägg och socker till ett poröst skum. Bryn smöret, häll i mjölken och vänd i det i äggskummet.
  5. Sikta samman de torra ingredienserna och vänd i försiktigt i smeten.
  6. Häll i plåten och baka i cirka 15 minuter eller tills kakan fått en gyllenbrun färg. Lägg på ytterligare 50 g smör och 50 g socker och fortsätt baka i cirka 10 minuter. Låt svalna.
  7. Mixa sedan kakan i en matberedare tills smulor att toppa dina desserter med. Det går utmärkt att spara överblivna smulor i påsar i frysen till nästa desserttillfälle!
  8. Montering
    Lägg i cirka 1 matsked kompott i botten på glasen. Fyll i 1-2 cm med mousse. Lägg i ytterligare 1 matsked med kompott och toppa med mousse. Låt stå i kylen till servering. Toppa med sockerkakssmulor. SÅ HIMLA GOTT!