Färskostsmousse med jordgubbs- och rabarberkompott samt kaksmulor

POPULÄRT
Färskostsmousse med jordgubbs- och rabarberkompott samt kaksmulor
Foto: Tea Malmegård
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Färskostsmousse med jordgubbs- och rabarberkompott samt kaksmulor

18 ingredienser

Blixtsnabb fräsch midsommardessert i glas! Färskostmousse varvas med en kompott på jordgubbar och rabarber samt toppas med rostad sockerkaka.

Tips! Om du inte vill göra sockerkakan går det utmärkt att toppa med kaksmulor från skafferiet eller frysen.

Ingredienser

portioner

Rabarber och jordgubbskompott

  • 2 rabarber
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 20 jordgubbar, skurna i småbitar

Färskostmousse

  • 200 g färskost [2 dl]
  • 100 g gräddfil [1 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 90 g florsocker [1,5 dl]
  • 200 g grädde, lättvispad [2 dl]

Rostade sockerkakssmulor

  • 110 g ägg [2 st]
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 165 g vetemjöl [2,75 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 10 g vaniljsocker [1,5 tsk]
  • 10 g bakpulver [1,5 tsk]
  • 50 g brynt smör (> 0,5 dl)
  • 100 g standardmjölk [1 dl]

Rostning

  • 50 g smör
  • 50 g strösocker

Gör så här

Kompott

  1. Tärna rabarber i små bitar och stek med vaniljsockret tills de börjar mjukna. Häll då i jordgubbarna, rör om och häll av. Låt svalna av.

Mousse

  1. Vispa upp färskost, gräddfil, florsocker och vanilj. Vispa grädden vid sidan av och vänd sedan i i omgångar. Fyll i spritspåse.

Sockerkakssmulor

  1. Värm ugnen till 175 grader. Förbered en plåt med kant och lägg ett bakplåtspapper i botten.
  2. Vispa upp ägg och socker till ett poröst skum. Bryn smöret, häll i mjölken och vänd i det i äggskummet.
  3. Sikta samman de torra ingredienserna och vänd i försiktigt i smeten.
  4. Häll i plåten och baka i cirka 15 minuter eller tills kakan fått en gyllenbrun färg. Lägg på ytterligare 50 g smör och 50 g socker och fortsätt baka i cirka 10 minuter. Låt svalna.
  5. Mixa sedan kakan i en matberedare tills smulor att toppa dina desserter med. Det går utmärkt att spara överblivna smulor i påsar i frysen till nästa desserttillfälle!

Montering

  1. Lägg i cirka 1 matsked kompott i botten på glasen. Fyll i 1-2 cm med mousse. Lägg i ytterligare 1 matsked med kompott och toppa med mousse. Låt stå i kylen till servering. Toppa med sockerkakssmulor. SÅ HIMLA GOTT!