Fannys fyllda krabba
Fannys fyllda krabba
26 ingredienser
1 h
Har du testat krabba tidigare? Den här festliga rätten är en riktig fullträff!
Ingredienser
Krabba
- 1 krabba, kokt
- 0,5 citron, saften
- salt
- svartpeppar
Sås
- 2 schalottenlökar
- krabbskal (utom huvudet)
- 750 ml champagne
- 3 dl grädde
- 1 tsk vinäger
- salt
- svartpeppar
- 1 tsk paprikapulver
- 100 g smör
Kall sallad
- 1 äpple (granny smith)
- 1 dl kålrabbi
- 0,5 dl fänkål
- 0,5 dl dill, finhackad
- salt
- peppar
Chiliolja
- 1 dl neutral rapsolja
- 2 chilifrukter
- salt
Dillolja
- 1 dl neutral olja
- 1 kruka dill
- 10 blad spenat
- salt
Uppläggning
- ätbara blommor
Gör så här
Krabba
- Skala krabban och behåll huvudet som ska bli en skål.
- Lägg köttet i en skål och skalet i en annan separat skål.
- Finfördela köttet, hacka det lite om det är för stora bitar.
- Smaka av med citron, salt och peppar.
Sås
- Finhacka schalottenlök och stek i smör tills det är mjukt (använd en matsked av smöret).
- Lägg i skalet från krabban och stek det med löken i någon minut.
- Häll på champagnen och låt reducera.
- Koka upp grädde i en separat kastrull. Koka på låg värme så den reduceras fortare.
- När champagnen och grädden reducerats till hälften silar du bort skalet från krabban.
- Häll ner buljongen i grädden och smaka av med vinäger, salt, peppar och paprikapulver.
- Avsluta med en klick smör.
- Häll ner såsen i en sifon fram till servering.
Kall sallad
- Skala äpplet och kålrabbin. Hacka ner dem i små bitar och lägg bitarna i kallt isvatten.
- Skiva fänkål tunt och lägg ner i samma vatten, använd gärna mandolin.
- Hacka dillen fint.
- Sila av vattnet och blanda allt i en skål med salt och peppar.
Chiliolja
- Värm upp olja till 80 grader.
- Häll ner oljan i en mixer.
- Hacka chilin och ta bort kärnorna. Lägg ner chilin i mixern.
- Mixa i 2 minuter, sila av med silduk och salta.
Dillolja
- Värm upp oljan till 60 grader.
- Häll ner oljan i en mixer tillsammans med dill och spenat.
- Mixa i ca 2 minuter och sila sedan av med silduk.
- Avsluta med att salta.
Uppläggning
- Tvätta huvudet/skalet från krabban.
- Ta fram en tallrik och häll på sten (eller rock salt) så att skalet står stabilt som en skål.
- Fyll på med den kalla salladen och lägg i lagom mycket krabba så att även såsen får plats.
- Testa så att såsen rinner ut bra ur sifonen. Fördela såsen så den täcker allt krabbkött.
- Ringla över lite chiliolja och lite dillolja.
- Dekorera med blommor.