Fänkålslax med melon- och gurkyoghurt
Fänkålslax med melon- och gurkyoghurt
13 ingredienser
30 min
Av en paket frysta laxbitar visar Stefan här hur du gör en somrig middag med lax stekt i mortlade fänkålsfrön serverade i salladsblad med en otroligt god melon- och gurkyoghurt.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
- 500 g laxfilé, i grova tärningar
- 2 msk fänkålsfrö, stötta i mortel
- 3 klyftor vitlök, att steka med laxen (med skal, lätt krossade)
- 1 gurka, skalad och skuren i grova bitar
- 0,5 honungsmelon, urkärnad och skuren i grova bitar
- 1 förp fetaost (à 150 g)
- 4 dl grekisk yoghurt
- 1 klyfta vitlök, finriven
- 1 kruka färsk dill, grovt hackad
- 2 salladshuvuden
- 1 dl solroskärnor, rostade och saltade
- olja, till stekning
- salt
Gör så här
- Vänd runt laxbitarna med fänkålsfrön och salt, låt stå några minuter.
- Salta gurkan och låt vätska ur några minuter.
- Blanda gurka, melon, fetaost, yoghurt, dill och riven vitlök. Smaka av med salt.
- Stek laxen i olivolja tillsammans med vitlöksklyftorna i stekpanna tills tärningarna har fått fin färg runtom.
- Bryt fina blad från salladen och lägg på fat.
- Servera laxen på fat med salladsbladen och gurka- och melonröran. Varje gäst tar ett blad i handen och skedar i lite röra, lägger på en bit lax och toppar med lite solroskärnor. Vik ihop salladsbladet som en taco och ät med händerna.