Paul Svenssons variant på falafel görs på bondböna istället för kikärter, supergott! De friterade bönbollarna bjuds i varma pitabröd med krispig sallad, vitlöksyoghurt, harciots verts och chilimarinerade tomater.
250 g torkade bondbönor, blötlagda ca 12 timmar (eller gula ärtor)
0,5 lök
0,5 knippe persilja
1 klyfta vitlök
0,5 grön chilifrukt
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk malen spiskummin
2 msk hampafrön (eller sesamfrön)
0,5 msk bakpulver
1-1,5 dl vatten
olja, till fritering
Till servering
2 dl yoghurt
1 klyfta vitlök
200 g tomat
1-2 msk harissa
200 g haricots verts
4 pitabröd
1 kruka krispsallad
1 kruka färsk koriander
olja
salt
peppar
Gör så här
Häll av de blötlagda bönorna eller ärtorna. Lägg i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser (börja med den mindre mängden vatten). Mixa allt till en smet. Om smeten är för torr, tillsätt lite mer vatten och mixa igen. Låt stå ca 15 minuter.
Hetta upp olja in kastrull till ca 180 grader.
Forma med hjälp av två matskedar små queneller av smeten, de får då formen av ett ägg.
Fritera dem i omgångar, ca 4 minuter tills de fått fin yta och färg runtom.
Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Blanda yoghurten med finriven vitlök och salt.
Skär tomaterna i skivor. Vänd runt tomaterna med harissa, olja och salt. Låt marinera kort.
Koka haricots vertsen mjuka i saltat vatten.
Värm bröden enligt anvisning på förpackningen.
Fyll bröden med yoghurt, sallad, tomat, haricots verts och falafel samt färsk koriander.