Pocherad gös med salladslök, stomp på potatis, jordärtskocka och savoykål samt brynt smör med dill och citron. En riktig gourmeträtt som passar fint under jul.
Fjälla och rensa gösen. Avlägsna huvudet från fisken. Putsa bort de undre fenorna. Putsa även bort ryggfenor. Skär av bakdelen inklusive stjärtfena, ca 10 cm in mot fisken.
Skär fisken i stubbar “som en limpa”, ca 5 centimeters bitar. Skär stubbar av löken och fyll de bitar som blir göskotletter, bind upp med steksnöre.
Aromatiskt vatten
Koka ihop vatten, smör, peppar, dill, citron, lök och salt. Pochera fisken försiktigt i vattnet på svag värme tills fisken har blivit fast, det tar ca 10 minuter.
Stomp
Skala potatis och jordärtskocka, koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och krossa sen med en trägaffel eller ballongvisp.
Ta loss de yttersta bladen på kålen. Strimla fint, strimla även salladslöken och stek i smör och olivolja. Smaksätt med balsamico. Tillsätt kål- och lökfräset tillsammans till stompet. Häll i en skvätt med grädde och smaka av med salt och peppar.
Brynt smör
Bryn smör i en kastrull tills det doftar lite karamell. Tillsätt då hackad dill, saften från en halv citron och ströbrödet. Smaka av med salt.
Servering
Servera fisken med stompet, det brynta smöret och klyftor av citron. Garnera med dill.