Ernst stekta enkelpanerade abborrfiléer med tillbehör

Ernst stekta enkelpanerade abborrfiléer med tillbehör
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernst stekta enkelpanerade abborrfiléer med tillbehör

14

13 ingredienser

Fiska din egen abborre och tillaga den på Ernsts vis.

Ingredienser

portioner
  • 12 färska abborrfiléer
  • 4 dl rågmjöl
  • flingsalt
  • 50 g smör

Krossad färskpotatis med gräslök

  • 1,5 kg färskpotatis
  • 2 knippen gräslök
  • flingsalt
  • peppar, från kvarn
  • 50 g smör

Sås med ansjovis och dill

  • 4 dl crème fraîche
  • 2 förp ansjovis (à 125g)
  • 1 knippe dill
  • peppar, från kvarn

Gör så här

  1. Enkelpanerade abborrfiléer: Vänd abborrfiléerna i rågmjölet. Salta sedan filéerna och stek dessa i smöret tills de får en gyllenbrun färg på båda sidorna.
  2. Krossad färskpotatis med gräslök: Skala eller skrubba färskpotatisen noga och koka. Lägg den färdigkokta potatisen i en skål och krossa/mosa den med en gaffel eller potatisstamp. Finhacka gräslöken och blanda med potatisen. Smaksätt med salt och peppar. Smält smöret i en kastrull och blanda med potatisen. Ett bra alternativ är att använda det smälta smöret som är kvar efter tillagningen av abborrfiléerna.
  3. Sås: Häll upp Creme Fraichen i en skål. Strimla ansjovisen i tunna skivor och blanda med creme fraichen. Finhacka dillen och blanda även den med creme fraichen och ansjovisen. Tillsätt sedan 2-3 msk av ansjovisspadet. Smaksätt sedan med peppar från kvarn.
  4. Serveras med fördel tillsammans med ett tunnbröd.